Kezdőlap » Családi élet » Iskola szemüvegen át

Iskola szemüvegen át

Az iskolakezdés minden családot megvisel anyagilag, mivel a tankönyvek mellett a taneszközök sokaságát írják elő az iskolák beszerzésre. Igaz ezek egy részét nem is használják a gyerekek, vagy csak néhányszor, de kiadást jelent mindenképpen.

Ugyanakkor a szemüveges gyerekeknél újabb kiadást jelent a családnak, amikor kiderül, hogy a gyermek szemüvege igencsak viseltes állapotba került. A hosszú nyári szünet alatt a többszöri leesése, a rárakódott por letörlésekor előidézett karcok özöne szinte kizárja a zavarmentes kilátást. De a keret is deformálódhatott, sőt nem ritkán az orrtámasz is lesik. Az így lecsúszó szemüveg lencsén már nem a középponton néz át a gyermek, ami az éles látás romlásához vezethet.

Az iskolapadban ülve, az esetleges rossz fényviszonyok a tanteremben, tovább rontják az éles látást, ezáltal az addig is már romlott szem erőltetése tovább romolhat. A felsorolt hiányosságok pótlását az optikai szaküzletekben lehet rövid időn belül megoldani, tehát célszerű felkeresni az ilyen szaküzleteket.

Nagyobb feladatot jelent az, amikor látásromlást tapasztal a szülő gyermekénél. Ezt maga a gyermek is jelezheti, de a megváltozott szokásaiból is következtetni lehet arra, hogy az éles látása romlott. Például túlságosan közelről néz dolgokat, vagy folyamatosan hunyorogva fokuszál a képekre, az írásokra. Ilyenkor feltétlen szakorvoshoz kell fordulni, ahol megfelelő eszközökkel ellenőrzik a látását.

Ilyenkor, a tanév kezdetén az optikai szaküzletek a szemüveglencsét gyártókkal egyeztetve, különféle kedvezményekkel próbálnak segíteni a szemüveges diákoknak. Minőségi keretekhez lehet jutni ilyen módon pár ezer forintért, valamint törhetetlen „suli lencsét” kínálnak 25% engedménnyel. Ez utóbbi beszerzése főleg az első-második osztályosoknak célszerű, mivel nem tudnak vigyázni úgy a szemüvegükre, mint a felnőttek.

Nagyon fontos, hogy legyen tartalék szemüvege is a gyermeknek, mert ha eltörik a használatban lévő, a javításig ez biztonságot jelenthet. Addig sem kell erőltetve, hunyorogva tovább fokozni a bajt!
Vannak olyan helyek, ahol ingyenes szemvizsgálattal, elfogadnak iskolakezdési utalványokat, Erzsébet Utalványt, Szép Kártyát és Egészségpénztári kártyákat

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan tartsuk a tengerimalacot?

A legtöbb családban előfordul, hogy a gyerekek nagyon szeretnének valamilyen állatot tartani. Mi szülők tisztában …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük