Kezdőlap » Látnivalók » írország

írország

Írországról, sokaknak a vörös hajú emberek , a koboldok , a lendületes ír néptánc jut az eszébe, de még lehetne sorolni bőven, mert elég széles a paletta. Nézzük most mégis a természeti viszonyait. Európa nyugati partjai közelében fekvő ír-sziget öthatodán terül el. Nagy része 100 méternél alacsonyabban fekvő síkság, sok tóval , mocsárral , tőzegláppal. Hegyvidékei a partokhoz közel találhatók , és egymástól szigetszerűen elkülönülnek ( Donegal, Antrim ) Délnyugaton , a Kerry-hegységben emelkedik a Carrantuohill, az ország legmagasabb csúcsa 1042 méter.

Leghosszabb folyója a Shannon , amely 370 km. Éghajlata tipikus óceáni, rendkívül egyhe téllel, így szinte mindig zöld a növényzet , amolyan zöld sziget. A nyár viszont hűvös júliusban a középhőmérséklet 14-16 celsiusfok a páratartalom egész évben magas és a széljárás is igen erősnek mondható. Az ott beszélt nyelvek az ír és természetesen az angol. A brit szigettől kétfelől tenger választja el ( ír-tenger illetve a kelta-tenger ). Zene szeretetük méltán híres és hagyományaikhoz is nagyon ragaszkodnak. Ír hazából származik a nagyságával is tekintélyt parancsoló ír farkaskutya , amely a világ legnagyobb kutyafajtája.

Ez a kutya 2000 évnél is régi eredetet tudhat maga mögött. Az írek nem éppen vendégszerető hírükben állnak , az odautazóknak vagy az ott élőknek nehéz velük megtalálni a közös beszélgetési témát, de nem lehetetlen. A fővárosban , Dublinban érdemes egy nagyobb körsétát tennünk és a bár sivárnak tűnő utcák során a házakban gyönyörködni, melyek feledtetik a betonrengeteg érzést.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük