Kezdőlap » Internet » Internetezés és problémák

Internetezés és problémák

A világháló megjelenése óta problémás kérdés a felhasználók azonosítása, s ezt megnehezíti az is, hogy a külföldről érkező tartalmak nem veszik figyelembe az egyes államok jogait. Ezáltal lehetséges, hogy az egyik országban tiltott tartalmat egy másik államban található szerveren tároljanak, így az az egész világon hozzáférhetővé válik. Az a tény, hogy a jogsértő felhasználók kiléte az anonimitás miatt nem határozható meg, fokozza az illegális cselekmények növekedését. Az elkövetők személyazonosságának megállapításához pedig csekély információként szolgál a felhasznált számítógép beazonosíthatósága. Abban az esetben, ha a tárhely üzemeltetője a közzétett anyagokat felülvizsgálja, ellenőrzi, akkor a szolgáltató felelősségre vonható.

Szükség lenne az erőszakos és pornográf tartalmú weboldalakhoz való hozzáférést korlátozására, hiszen ezek a filmalkotások és képek károsan hathatnak a kiskorúakra. Ez viszont nem mutatkozik jó megoldásnak, hiszen csak a kiskorúak számára tiltottak ezek a tartalmak és, ha általános tiltás vonatkozna ezekre az oldalakra, akkor senki nem férhetne hozzájuk – ez viszont aránytalan szabályozást és korlátozást jelentene.
Rengeteg olyan internetes site létezik, amelyeknek léte közérdekű. Ilyenek például a mozgókép- és hangarchívumok, nemzeti könyvtárak, stb., hiszen ezek kulturális célzattal üzemelnek. A web-en nagy mennyiségű információt találhatunk, melyek bár könnyebben elérhetőek, mégis negatív hatással vannak az információk értékére – ugyanis csökkentik azt.

Leszögezhetjük tehát, hogy az internet szabályozásának sokféle módszere létezik, de a legmegfelelőbb technikát még mindig nem sikerült feltárni. Rengeteg államban próbálkoztak már a korlátozás különböző módozataival, de napjainkig nem sikerült megtalálni azt, amelyik a legelfogadhatóbb és minden szempontból – más jogok sérelmét mellőzve – tökéletes lenne.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A Yahoo és a gyűlöletbeszéd

A Yahoo! egy olyan internetes portál, ahol sokféle tartalom és szolgáltatás elérhető, megtalálható – többek …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük