Kezdőlap » Jog » Internetes Elállási Jog, mikor és hogyan vehető igénybe?

Internetes Elállási Jog, mikor és hogyan vehető igénybe?

Ha interneten vásárolunk, akkor is jogunk van ahhoz, hogy egy bizonyos vásárolt terméket visszaküldjük, és az árát visszatéríttessük. Ez az úgynevezett elállási jog.
Ha a termék rossz, nem működik, az általános szavatossági és jótállási szabályok irányadóak. A nyugta vagy a jótállási jegy megléte azonban itt is feltétele az eredményes jogérvényesítésnek. Az interneten kötött szerződéstől egyoldalúan visszaléphetünk, és a termék visszaküldése esetén követelhetjük a kereskedőtől az általunk kifizetett összeg visszatérítését. Az elállási jog kompenzálja azt, hogy a vásárlás előtt nem volt lehetőségünk a termék megvizsgálására, kipróbálására, és üzembe helyezésére. Nem szükséges megindokolni, hogy miért szeretnénk vissza téríttetni a pénzünket, sőt akár hibátlan termék esetén is jogunk van ehhez. A termék átvételétől és a szolgáltatás igénybevételére vonatkozó szerződésmegkötésétől számított nyolc munkanapon, és nem naptári napon belül élhetünk elállási jogunkkal.
Az általános szabályok szerint a nyolc munkanapos határidőbe a termék átvételének, valamint szolgáltatás esetén a szerződéskötés napja nem számít bele. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a terméknek is 8 napon belül vissza kell érnie az eladóhoz. Az elállási szándékunkat postán, e-mailben, vagy telefonon is közölhetjük. A fogyasztó a saját költségén köteles visszajuttatni az eladó részére, az eladó pedig kötele legkésőbb harminc napon belül a fogyasztó által kifizetett teljes összeget visszatéríteni.
Azonban van néhány eset, amikor nem lehet visszaküldeni, és annak árát visszakövetelni. Ilyen eset például: az internetes árverésen és az aukción vásárolt termék, gyorsan romló élelmiszer, szállásfoglalás, koncertjegy, repülőjegy, vagy a DVD, CD esetében, ha a védőfólia már el lett távolítva.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mik azok az atipikus foglalkoztatási formák?

A részmunkaidő és a távmunka terjedésével egyre többször és több helyen találkozhatunk az atikus jelzővel. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük