Kezdőlap » Fitnesz » Intenzitásfokozó technika súlyzós edzéshez: rövid pihenéses ismétlések

Intenzitásfokozó technika súlyzós edzéshez: rövid pihenéses ismétlések

Számtalan módszer létezik arra, hogy lendületet adjunk izmaink fejlődésének: az intenzitásfokozó technikák nagy része haladók számára ajánlott, legalább több hónapos edzésmúltat igénylő módszer. A rövid pihenéses ismétlések is ilyen szuperintenzív, rendkívül megterhelő, de éppen ezért hatékony módszernek számítanak. Kezdőként ne alkalmazzuk, az első néhány hónapban mindenképpen tartsuk be a sorozatok között az előírt pihenőidőt, és ismétlésszámot.

A módszer nemcsak a sorozatok közötti pihenési idő, hanem az ismétlések száma miatt is rendhagyónak számít. Ehhez a technikához annyi súlyt kell felpakolnunk a rúdra, hogy csak egy ismétlést tudjunk végrehajtani vele. Végezzük el ezt az ismétlést, tegyük vissza a súlyzót az állványra (vagy a földre, attól függően, milyen gyakorlatról van szó). 10-15 másodperces pihenőidő után végezzünk egy újabb ismétlést, majd megint pihenés következik – körülbelül 8-10-szer egymás után ismételjük meg a szakaszokat, amíg az izom teljesen ki nem merül.

A rövid pihenéses ismétlések módszere azon az elven alapul, hogy az izomerő szinte teljesen, csaknem 90%-ban 10-20 másodpercen belül visszatér. Ahhoz, hogy a 8-10 darab ismétlést végre tudjuk hajtani, a vége felé már valamennyit le kell vennünk a súlyból. Átlagosan azonban így is jóval nagyobb súlyt tudunk megmozgatni, mint a 8-10 ismétléses szériáknál: a mozdulat több izomrostot vesz igénybe, így gyorsítja a fejlődést. Fontos hangsúlyozni, hogy rendkívüli intenzitása miatt a technika kizárólag a középhaladó, vagy a haladó testépítők számára ajánlott.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szénhidrátok szerepe az izomépítésben

A hatásos, és gyors izomépítéshez a megfelelő edzésprogram mellett elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás. A …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük