Kezdőlap » Betegségek » Influenza elleni oltás: a bélflóra befolyásolhatja a védőhatást

Influenza elleni oltás: a bélflóra befolyásolhatja a védőhatást

Az influenza elleni oltás sokak számára védelmet nyújt, egyeseknek azonban kevésbé. Amerikai kutatók valószínűsítik, hogy az oltás védőhatását a bélben található baktériumok befolyásolhatják.

Egy tanulmány során egerekkel végeztek kísérletet: az egyik csoportba egyfajta genetikai mutációval rendelkező egerek tartoztak, melyeknél az immunrendszer velük született eltéréseinek köszönhetően a bélflóra más összetételű volt, mint a normál bélflórával rendelkező egerekből álló kontrollcsoportnál. A genetikai mutációval rendelkező egereknél az influenzaoltás hatására jóval gyengébb immunrendszeri védelem alakult ki, mint a kontrollcsoport esetében. Azoknál a rágcsálóknál, melyeket antibiotikummal kezeltek, vagy csíramentes környezetben növekedtek, az orvosok szintén kevesebb antitestet találtak, mint a normál környezetben felnőtt, antibiotikumokkal nem kezelt egereknél.

A kutatás eredményei alapján úgy tűnik, a bélbaktériumok fontos szerepet játszanak az immunválasz kialakításában: legalábbis a kutatók valószínűsítik, hogy embereknél is hasonlóak lehetnek a különbségek. Ezenkívül arra következtetnek, az influenzaoltás előtti, vagy alatti antibiotikumos kezelés befolyásolni tudja a védőhatást. A másik oldalról nézve, az is lehetséges, hogy a bélflóra összetételének változásai által az influenzaoltás által kiváltott védőhatás is növekedhet. Ahhoz, hogy meg lehessen határozni a bélbaktériumok pontos szerepét az immunrendszeri védelem kialakulásában, további kutatásokra, vizsgálatokra van szükség.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szemölcs

Sokan halhattunk vagy akár megtapasztalhattuk a testünk bármilyen részén a szemölcs jelenlétét . Ez a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük