Kezdőlap » Betegségek » Immunerősítés – így védjük magunkat a fertőzésektől

Immunerősítés – így védjük magunkat a fertőzésektől

Nemcsak a gyerekeknek lehet gyenge az immunrendszerük: a felnőttek is szenvedhetnek a folyton visszatérő fertőzésektől. Az őszi-téli hónapokban előforduló gyakori megfázást a megfelelő preventív eljárásokkal megelőzhetjük.

Télen, amikor a napok rövidülnek, az esték, éjszakák hosszabbodnak, szinte bárhol összeszedhetünk egy kellemetlen fertőzést. A gyerekeknél átlagosan négy hetente kialakul a megfázás: az orvosok szerint ez normális, nincs ok az aggodalomra. A felnőttek számára ez azonban problémát jelenthet – nemcsak azért, mert a gyermek lázas, tüsszög, és köhög, hanem mert ők is gyakran megfertőződnek. Ebből az okból a szülőknek különösen érdemes odafigyelniük a gyerekük immunrendszere mellett a sajátjuk megerősítésére is. A legfontosabb, hogy mozogjunk sokat a friss levegőn, még ha elsőre szokatlannak, kellemetlennek is tűnik. A friss levegő gondoskodik arról, hogy a nyálkahártya ne száradjon ki. A beltéri, száraz levegő ugyanis kiszárítja az orr, és a szájüreg nyálkahártyáját, így a vírusok, baktériumok könnyen bejuthatnak a szervezetbe.

A gyerekeket is biztassuk arra, hogy minél többet tartózkodjanak a szabadban. A friss levegőn végzett rendszeres testmozgás, időjárástól függetlenül erősíti az immunrendszert. A fizikai aktivitás mellett a pihenés, a megfelelő alvás is elengedhetetlen. A kialvatlanság az immunrendszer gyengüléséhez vezet. A gyerekeknek, életkortól függően akár 11-12 óra alvásra is szükségük lehet, felnőtteknél az ideális időtartam 7-8 óra. Alvás előtt szellőztessünk alaposan: a 18°C-os szobahőmérséklet megfelelő az éjszakai pihenéshez. A szoba levegője ne legyen túlzottan száraz – szükség esetén használjunk párologtatót.

A mozgás, és az alvás mellett ügyeljünk az egészséges táplálkozásra is. Fogyasszunk mindennap friss zöldséget, gyümölcsöt, heti három alkalommal húst. A tejtermékek, és a teljes kiőrlésű gabonák is fontos részei az étrendnek. Ha a gyerekek nem szívesen eszik a gyümölcsöket, adhatunk nekik helyette gyümölcslevet, turmixokat. A folyadékbevitelre is figyeljünk: legalább 1,5-2 liter egy nap, lehetőleg szénsavmentes ásványvíz, vagy tea formájában.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük