Kezdőlap » Adózás » Illetékek

Illetékek

Az illeték egyfajta állami bevétel, melynek az a célja, hogy egy közigazgatási szerv, vagy például a bíróság ügyfelük érdekében végzett eljárását finanszírozza.

Az illeték lehet vagyonszerzési, valamint eljárási illeték is. Ha vagyonszerzési illetékről beszélünk, akkor ez három csoportba osztható: ajándékozás, öröklés és visszterhes. Az eljárási illetéknél pedig két csoport van, az államigazgatási, valamint a bírósági illeték.

A Magyar Állam teljes illetékmentességben részesülhet. De nem csak a Magyar Állam, hanem a helyi önkormányzatok, társadalmi szervezetek, köztestületek, egyházak, a költségvetési szervek, a Tartalékgazdálkodási Kht., valamint a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt.

Örökség az, amikor egy haláleset folytán szerez valaki vagyont. Tehát az elhunyttól örököl valamit. Ezt nevezzük hagyatéknak. Ilyenkor öröklési illetéket kell fizetni. Amikor kiszámolják ennek az értékét, akkor figyelembe kell venni, hogy a hagyatékot terhelte-e tartozás, és ha igen, akkor a vagyon forgalmi értékéből ezt le kell vonni, valamint szintén levonandó az egyéb teher értékének egy-egy örökösre eső része.
Öröklési illetéket nem kell fizetni akkor, tehát illetékmentes, ha nem vagyont, illetve vagyontárgyat, hanem például egyfajta hagyományt hagy hátra valaki/valakik, és ezeket oktatási, művészeti, tudományos, illetve közjóléti célra juttatott örökségnek nevezzük. Ugyan így illetékmentes egy lakóépület építésére alkalmas telek, de csak akkor, ha az öröklő a hagyaték átadása után, négy éven belül a telekre házat épít, amelynek alapterülete eléri a maximális beépíthetőség tíz százalékát legalább. Továbbá illetékmentes az örökhagyó egyenes ági rokona által megszerzett örökrész is.

Ajándékozási illetéket is fizetni kell, persze nem akkor, ha valaki karácsonyra a gyermekének vesz egy hatalmas plüssmackót. Ha ingatlanajándékozásról, valamint ingó ajándékozásról van szó, és erről okiratot állítottak ki, illetve ingó ajándékozás esetén nem állítottak ki okiratot, de az ingó értéke, illetve forgalmi értéke meghaladja a 150.000 forint/főt, akkor harminc munkanapon belül azt be kell jelenteni az adóhatóságnál. Amikor az illeték értékét meghatározzák, szintén figyelembe kell venni az ajándékot terhelő tartozást.
Ugyan úgy nem kell illetéket fizetni, ha az ajándék oktatási, művészeti, tudományos, illetve közjóléti célra juttatott. Szintén nem kell fizetni, ha az ajándék egy telek, és az ajándékozott arra 4 éven belül lakóházat épít.

Eljárási illetékről akkor beszélhetünk, ha például egy államigazgatási eljárásért kell fizetni. Ennek mértéke pedig az első fokú államigazgatásért, egy általános tételű eljárási illeték, mely 2200 forint. Ha esetleg fellebbezés történik ezen határozat ellen, akkor legalább 5000 forintra, de maximum 500.000 forintra lehet számítani.

Az illetéket annak kell megfizetnie, amelyik fél az eljárást kezdeményezi, mégpedig az eljárás megindításakor rögtön köteles ezt teljesíteni. Persze ez alól kivételt képez az a helyzet, amikor az illetékről csak utólag kell dönteni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért járnak jól a családok a 2014-2015-ös családi adókedvezménnyel?

A kibővült családi adókedvezmény jelentőseb befolyásolhatja azon családok pénzügyi háztartását, akik a bővítésekre jogosultak. Idén …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük