Kezdőlap » Egészséges életmód » Igyunk megfelelő mértékben: ne száradjunk ki, de ne is vigyük túlzásba

Igyunk megfelelő mértékben: ne száradjunk ki, de ne is vigyük túlzásba

Átlagosan minden második ember túl kevés folyadékot vesz magához. A folyadékhiány következtében keringési zavarok alakulhatnak ki. Azonban a túl sok víz sem egészséges. Hogyan csillapítsuk szomjúságunkat egészségesen, megfelelő mértékben?
A kutatások azt mutatják, elsősorban a munkahelyünkön “felejtünk el” inni. Elsősorban a nőket érinti ez a probléma, akik közül sokan naponta kevesebb, mint egy liter folyadékot fogyasztanak. A férfiaknál nem ilyen rossz a helyzet, egy nap alatt akár két liter folyadékot is megisznak. Ez az a mennyiség, amit az orvosok és a táplálkozástudományi szakértők is ajánlanak. Idáig úgy gondolták, érdemes akár sokkal többet inni az ajánlott napi két liternél, mert ez segíti a szervezet működését, méregtelenítését és a karcsú alak megtartását. Azonban a kutatások más eredményt mutattak. A pennsylvaniai egyetemen végzett vizsgálatok tanulsága szerint a két liter feletti folyadékfogyasztás nem jár további pozitív egészségügyi hatásokkal. A sportolók számára, vagy magas hőmérséklet esetén természetesen fontos a nagyobb mértékű folyadékfogyasztás.
Normál esetben körülbelül másfél liter folyadék elegendő egy nap. Amire a korábbi kutatások során nem fordítottak kellő figyelmet: a megfelelő táplálkozással is jelentős mennyiségű folyadékhoz jut a szervezet. Egy német táplálkozástudományi intézet kutatása szerint átlagosan napi 857 milliliter folyadék kerül a testünkbe az étkezések során. Sok élelmiszer kifejezetten magas folyadéktartalommal bír, például a gyümölcsök (az eper víztartalma 90% feletti), zöldségek, saláták. Aki a kiegyensúlyozott, egészséges étkezés mellé legalább másfél liter folyadékot iszik egy nap, elkerüli a dehidratációt és az elégtelen folyadékbevitel káros hatásait.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük