Kezdőlap » Egészséges életmód » Igyunk eleget!

Igyunk eleget!

Aki túl keveset iszik, árthat vele a szervezetének. Mennyit fogyasszunk, hogy a testünk folyadékháztartását rendben tartsuk?
Ha gyakran érezzük fáradtnak magunkat, vagy gyakran szenvedünk fejfájástól, érdemes megvizsgálnunk a bevitt folyadék mennyiségét. Aki tartósan a szükséges mennyiségnél kevesebbet iszik, kialakulhatnak nála az említett tünetek.

Sokan azt hiszik, elegendő az étkezések mellé elfogyasztott folyadékmennyiség. A szervezet számára azonban fontos, hogy a köztes időben is igyunk. Körülbelül két és fél liter folyadék bevitele szükséges napi szinten, nehéz fizikai munka vagy hőség esetén ennél is több. Az általános rosszulléten felül az élénksárga vagy sötétebb sárga színű vizelet is az elégtelen folyadékbevitelre utal.
A folyadékfogyasztást a nap folyamán egyenletesen osszuk el, mivel a szervezet nem tud raktározni: minél több folyadék áll a rendelkezésére, annál többet választ ki. Apró trükköket is alkalmazhatunk ahhoz, hogy megfelelő időközönként a flakon után nyúljunk: helyezzük például a vizespoharat vagy flakont közvetlenül az íróasztalunkra.

Egy csésze kávé vagy fekete tea is növeli a folyadékbeviteli mérleget. A széles körben elterjedt nézet, miszerint a kávé vizet von el a szervezettől, ugyanis téves. A levesek, saláták és egyéb magas folyadéktartalmú élelmiszerek szintén az elfogyasztott vízmennyiséghez számíthatóak. Az említett 2,5 literes ajánlás alól kivételt képeznek a szívbetegek: nekik az ivás mennyiségét az orvossal történő megbeszélés szerint kell megtervezniük. Túl magas folyadékbevitel ugyanis a szívük túlterheléséhez vezethet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért fontos a vas, és mennyit fogyasszunk naponta?

A vas számos élelmiszerben megtalálható, de általában csekély mennyiségben. A húsok, halak, zöld színű zöldségek, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük