Kezdőlap » Egészséges életmód » Így marad egészséges a bőr

Így marad egészséges a bőr

A bőrünk nem felejt: a nyaralások során szerzett napégések árát sokszor később kell megfizetnünk. Manapság a barna bőr a szépségideál, amit napozással vagy szolárium segítségével próbálunk megszerezni. Ezenkívül csábító az elképzelés, hogy miután hazaértünk a szabadságról, a kollégáktól és barátoktól kapjuk a bókokat: milyen jó színünk lett!
Ami számunkra nyaralásnak és pihenésnek tűnik, a bőrünk számára megnövekedett stresszhatást jelent – állítják a bőrgyógyászok. A hosszan tartó napfürdőzés a sima és makulátlan bőr ellensége: az öregedés jeleinek 80%-a a bőrünkön a napsugárzás következtében alakul ki. A tartós ultraviola (UV-)sugárzás felelős ugyanis a ráncok és foltok kialakulásáért.
A bőrrák leggyakoribb oka a könnyelműség. A napégések hosszútávú, káros folyamatokat indíthatnak el a bőrben, és a látható következmény gyakran csak évekkel később alakul ki.
Az alváshiány, állandó stressz és dohányzás belülről gyengítik a szöveteket. Az egészséges árnyalatú, életteli, nem sápadt bőr ezért az egészség egyik mércéjének számít. Aki hirtelen sápadttá válik, valószínűleg vérszegénységben szenved. A helyenként sárgára vagy barnára színeződött bőr a májgyulladás tipikus jelének számít. Aki idősebbnek néz ki a koránál, magasabb nála a szívbetegségek kockázata – legalábbis egy dán kutatás eredményei alapján. A bőrön található elváltozásokra, foltokra – különösen, ha sok anyajeggyel rendelkezünk, vagy ha a családban előfordult bőrrákos megbetegedés – figyeljünk oda, amennyiben rosszindulatú elváltozásra gyanakszunk, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szódabikarbóna, mint egészséges gyógyszer

Arról nyilván mindenki hallott, hogy a szódabikarbóna, vagyis a nátrium-bikarbonát nagyon jó háztartási tisztítószer, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük