Kezdőlap » Fogyókúra » Így égethetünk el plusz kalóriákat – sport nélkül

Így égethetünk el plusz kalóriákat – sport nélkül

Egy brit kutatás eredményei szerint óránként 40 kalóriával többet égethetünk el, csupán azzal, hogy ülés helyett állunk. A tanulmány során az önkéntesen jelentkező irodai alkalmazottakat megkérték, hogy álló helyzetben dolgozzanak. Naponta legalább három órára félre kellett tenniük a résztvevőknek az irodai székeket, és munkájukat állva végezni. A vizsgálatok eredményei azt mutatták, az az álló testhelyzet növeli a szívfrekvenciát olyan mértékben, hogy percenként 0,7 kalóriával többet égetünk el. Egy órára átszámítva ez 42 kalóriát jelent. A szám nem tűnhet soknak, azonban ha egy hétig minden munkanap három órát állunk, máris 630 felhasznált kalóriát jelent.

Az egész napos ülés káros lehet a hátunk, és a testtartás szempontjából – ráadásul hízáshoz vezethet. A szervezet zsírégető folyamatai lelassulnak, az artériákban található zsírsavakat izmaink nem használják fel, így beépülnek a zsírszövetekbe. A gyakori ülést a sport sem tudja kompenzálni. Általános szabály, hogy minél kevesebb időt töltünk ülő helyzetben, annál pozitívabb a hatás az egészségünkre, és a testsúlyunkra. Az anyagcsere javul az álló testhelyzet következtében, és a fogyás folyamata felgyorsul.

Ha irodai, ülő munkát végzünk, igyekezzünk minél többször felállni. A kávészünetet töltsük inkább állva, és ha lehetőségünk van rá, ebédszünetben – akár étkezés előtt, akár utána – tegyünk egy néhány perces sétát. A tömegközlekedési járműveken adjuk át a helyünket, az út során maradjunk inkább álló helyzetben. A házimunka is segíthet a fogyásban: szinte ugyanannyi kalóriát égethetünk el például a takarítás, porszívózás alatt, mint az ugyanannyi ideig tartó, könnyebb edzés során.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Milyen fogyókúrás tévhiteket ismerünk?

A diéta önmagában az egészséges élet része, kis mértékű alkalmazása megtisztítja a szervezetet, aktívabbá, energetikusabbá …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük