Kezdőlap » Fogyókúra » Időszakos böjtölés: két diétás nap a héten

Időszakos böjtölés: két diétás nap a héten

A fogyás rendkívül egyszerű – legalábbis a manchesteri kutatók szerint, akik az úgynevezett időszakos böjtölés (intervallumos diéta) módszerét kifejlesztették. Az 5:2 diéta alapelve: a hét két napján a kalóriabevitelt erősen korlátozzunk, a nők számára mindössze 500 kalória bevitele megengedett ezeken a napokon. A többi nap azonban azt ehetünk, amit szeretnénk. Az intervallumos módszer előnye, hogy nincs szükség a mindennapos kalóriaszámolásra, mindössze a hét tetszőlegesen választott két napján kell odafigyelnünk az étkezéseinkre. A böjtnapokon a megengedett kalóriamennyiséget egyszerre, vagy két étkezésre osztva fogyaszthatjuk el. Utóbbi esetben a két étkezés között legalább 12 órának kell eltelnie. A diétás napokon kizárólag vizet, cukormentes teát, vagy fekete kávét ihatunk.

A brit kutatók egy tanulmányban bebizonyították, hogy a módszer valóban működik. Egy 75 női résztvevőből álló csoport 4 hónap alatt több súlyt, és testzsírt veszített, mint a kalóriacsökkentett, normál diéta szerint étkező kontrollcsoport. Az intervallumos módszert alkalmazó csoportban a részvevők körülbelül 5,5 kilogrammot vesztettek, míg a többiek mindössze 3 kilogrammot. További kutatások azt is megerősítették, hogy az időszakos böjtölés bizonyos betegségeket is megelőzhet.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a táplálkozástudományi szakértők szkeptikusan állnak a módszerhez. Az 5:2 diéta hosszútávú hatásait még nem vizsgálták. A szakértők szerint a drasztikusan csökkentett kalóriabevitel mellékhatásai lehetnek az alváshiány, idegesség, nyugtalanság. Mások szerint hetente egy böjtnap is elegendő lenne. Mindenesetre fontos, hogy a hét többi napján is odafigyeljünk a táplálkozásunkra: a túlzottan magas kalóriabevitel gátolhatja a fogyást.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az olasz nők alakjának titka

A legtöbb nőt nem hagyja hidegen az alakformálás témaköre. Az olaszországi hölgyek nőiesen karcsú vonalait …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük