Kezdőlap » Betegségek » Ideghártya-leválás

Ideghártya-leválás

A szemgolyó belsejét gömbszerűen körülvevő és egymással párhuzamosan összefekvő három réteg közül a legbelső és legvékonyabb az ideghártya (retina), amely a szem fényfelfogó készüléke. Az ideghártya csak két helyen van szorosan hozzánőve az alatta levő szövetekhez, mégpedig elől a sugaras test mögötti területen és hátul a látóidegfőnél. A többi helyen az összeköttetés igen laza, és az ideghártyát csupán a szem belső nyomása és bizonyos fokú kohézió simítja az alatta feszülő érhártyához. Ez a laza kapcsolat magyarázza, hogy a fejet, szemet érő tompa ütés, a nagyobb ugrás, sőt a különben arra hajlamos alkatú, nagy fokban rövidlátó szemen még a hirtelen, gyors fejfordulat is ideghártya-leválást okozhat.

Az említett traumák eleinte csak egy kis szakadást, lyukat létesítenek a retinán, amelyen át a szem belsejét kitöltő üvegtest a retina mögé szivárog és azt az alapjáról fokozatosan leválasztja. A beteg sokszor csak akkor veszi észre a bajt, amikor a levált retinarésznek megfelelően a látótere is beszűkült, látótérkiesése lesz, például akinek a retinája alul elvált, felfelé nem lát és esetleg csak derékig látja az embereket. A baj gyógyítása a keletkezett szakadás műtéttel történő elzárása. Újabban lézersugarakkal való ”hegesztésével” is próbálkoznak. Az imént vázolt úgynevezett elsődleges ideghártya-leválásoktól meg kell különböztetni azokat a folyamatokat, amikor a retinát valamilyen alatta képződő daganat, vagy ritkábban gyulladásos izzadmány tolja maga előtt. Mindenképpen szemorvoshoz ajánlott ellátogatni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Alkoholmérgezés

Az alkoholmérgezéses esetek száma napjainkban már gyakorlatilag egymás mellett halad a drog vagy más gyógyszerkészítmények …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük