Kezdőlap » Fitnesz » Ideális napszak edzéshez – létezik ilyen?

Ideális napszak edzéshez – létezik ilyen?

A legtöbben délután 4, és este 8 óra között végeznek súlyzós edzést: ennek oka inkább társadalmi, mint biológiai. Azonban, ha kizárólag a biológiai szempontokat vesszük figyelembe, valamennyivel előnyösebb lehet a kora reggeli sport.

A szakértők szerint a növekedési hormon szintje a szervezetünkben a kora reggeli órákban éri el a maximumot. Ha ilyenkor végezzük az edzést, több előnnyel is jár. Egyrészt, kihasználhatjuk a testünk biológiai, természetes ritmusát, másrészt még tele vagyunk energiával, nem fáradtunk el a nap folyamán. Ez elsősorban a korán kelő, “pacsirta” típusokra érvényes: akinek ébredés után még órák szükségesek ahhoz, hogy elérje a maximális éberséget, a délután három, és este hat közötti edzés jobb megoldás.

Figyelembe kell venni, hogy a szervezetünk mind a reggeli, mind a délutáni testmozgáshoz hamar képes alkalmazkodni. A legfontosabb, hogy az edzés illeszkedjen a napirendünkbe, rendszeres szokássá válhasson. Ahelyett, hogy egyik nap reggel, a másik nap délután megyünk az edzőterembe, javasolt egy állandó rendszer, életritmus kialakítása. Az izomtömeg-növekedés szempontjából elsősorban nem az számít, melyik napszakban edzünk – a fontos, hogy rendszeresen tegyük.

A szálkásítás időszakában végzett kardio edzésformákhoz, például a futáshoz, a szakértők a reggeli órákat ajánlják. Kutatások szerint a reggeli, éhgyomri edzés növeli a zsírégetés hatékonyságát. Fontos azonban, hogy a tréning enyhébb intenzitású legyen, és ne tartson tovább 60 percnél: ellenkező esetben fennáll a kockázata, hogy a szervezetünk az izmokat kezdi el lebontani, hogy energiát nyerjen.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hatékony edzés: akár 15 perc elegendő?

Napjainkban, rohanó életmódunk miatt az idő kiemelt fontosságú: legtöbbször nincs elég belőle, így minden másodpercet …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük