Kezdőlap » Növények » Ibolya a messzi Afrikából

Ibolya a messzi Afrikából

Bár a nevével megtéveszt minket, mert rendszertanilag nem is ibolya, és nem is Afrika déli részéről származik- bár afrikai eredetű, de rengeteg örömet okozhat lakásunkban gyönyörű virágjaival. Rengeteg fajtája van, az egyszerűbbek virágboltokban kaphatók.

Akár egész éven virít, ha megfelelő körülményeket biztosítunk. Az egyik legfontosabb, hogy legyen napfény, de ne tűző nap. A második, hogy csak alulról öntözzük, mert így szereti. A harmadik nem is bonyolult kérése a virágunknak, hogy gondoskodásunkkal ne öntözzük agyon!

Természetesen, ha megkedveli a helyét, további gondoskodást is igényel. Az elszáradt leveleket, virágokat el kell távolítanunk és két- három évenként át kell ültetni. Átültetéskor a törzset ne túl magasra alakítsuk ki a földtől, hiszen a folyamatos gondozás során a régi leveleket eltávolítjuk, ami azzal jár, hogy a levelek egyre távolabb és magasabbra kerülnek a földfelszíntől. Esetleg egy kicsit megkurtíthatjuk a gyökereket.
Szereti az egyenletes meleget. A gazdag virágzás elősegítésére megfelelő tápoldatot kapjon, télen kéthetente, nyáron hetente.
Ha szeretnénk megajándékozni valakit saját virágunkból, akkor vagy megvárjuk, amíg alulról új tövet hajt, és tőosztással szaporítjuk, vagy pedig a levelei segítségével próbáljuk meg. Ez utóbbinak a legjobb módja, ha a megfelelő virágföldbe egy szép levélkét nyelénél bedugunk, kicsit meglocsoljuk és az egészet nejlonzacskóba zárjuk. Legkevesebb egy hónap kell, kifejlődjön az ibolya-ovinkban az új levélke.Természetesen a további levelek és a virágok megjelenéséig még eltelik néhány hónap.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A nagy csalán

Az egyik legismertebb gyógynövény, amit azonban sokan csak gyomnak tartanak a csalán. A világon kb. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük