Kezdőlap » Betegségek » Hypokaliémia, mint rizikófaktor: amikor a vérben túl kevés a kálium

Hypokaliémia, mint rizikófaktor: amikor a vérben túl kevés a kálium

Testünk normál működéséhez különböző tápanyagokra, ásványi anyagokra, nyomelemekre és vitaminokra van szükségünk. Fontos szerepet játszik a szervezet funkcióiban az úgynevezett víz-elektrolit-háztartás.
Az emberi test körülbelül 50%-a víz. Ebben a folyadékban találhatók az elektrolitok, egy közülük a kálium. Amennyiben különböző okokból az elektrolit-háztartás zavara alakul ki, az életet is veszélyeztetheti. Egy Dániában végzett kutatás során megvizsgálták, milyen mértékben emeli a halálozási rizikót a káliumhiány a vérben.
A kutatást végző klinika 11 988 beteget vizsgált, akiket vészhelyzet miatt hoztak a kórházba. Az érintettek 16,8%-ánál káliumhiányt állapítottak meg: egy liter vérplazmájuk mindössze 3,4 mmol káliumot tartalmazott. A következő napokban a halálozási arányt megfigyelve világossá vált a különbség: azoknál az embereknél, akik nem szenvedtek káliumhiányban, 2,1%-os volt. A másik csoportban 3,1%-os arányt mértek. Az egyéb rizikófaktorokat, befolyásoló tényezőket is figyelembe véve káliumhiány esetén az elhalálozási rizikó 2,17-szerese volt a másik csoporténak.
A hosszabb távú megfigyelések is különbségeket mutattak. A kórházba szállítást követő 30 napon belül a normál káliumértékekkel rendelkezők 2,6%-a, míg a káliumhiányos betegek 4,3 százaléka vesztette életét. Kiemelkedő növekedést mutatott a káliumhiány okozta rizikó a nőknél, és a 80 év feletti betegeknél.
Az adatok pontosításához további tanulmányok szükségesek, mivel még nem egyértelmű, hogy a káliumhiány okozta-e a magasabb halálozási arányt, vagy csak egy további probléma tüneteként jelent meg. Az orvosok különböző véleményen vannak ebben a kérdésben.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Laktózérzékenyen egy életen át: okozhat-e komplikációkat az ételérzékenység?

A laktózintolerancia legtöbbször krónikusnak számít, mivel az esetek nagy részében nem gyógyítható. Az érintetteknek ezért …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük