Kezdőlap » Lakberendezés » Húsvéti, tavaszi hangulat az otthonunkban

Húsvéti, tavaszi hangulat az otthonunkban

Lassan, de annál biztosan közeledik az év egyik legnagyobb ünnepe, a húsvét. Vannak, akik szinte odáig vannak érte és már alig várják, hogy fogadhassák a vendégsereget, azonban vannak, akik majdhogynem ki nem állhatják ezt a napot és fejvesztve menekülnek olyan helyekre, ahol nem kell foglalkozni se sütés-főzéssel, se locsolkodókkal, se látogatókkal.

Azonban az emberek többsége abban egyet szokott érteni, hogy a húsvéti időszak beköszöntével megérkezik az igazi tavasz is, a nappalok hosszabbá válnak, a napsütés és a természet felébredése pedig vidámságot és jó közérzetet okoz mindenkinek. Így akár szeretjük ezt a jeles ünnepünket, akár nem, a tavasz hangulatát megéri becsempészni az otthonunkba is és ezt a legegyszerűbben húsvéti dekorációk segítségével tehetjük. A XXI. században már szerencsére majdnem mindenkinek van internet hozzáférése, így semmiféleképpen nem lehet hiány ötletekből. Természetesen ha anyagi helyzetünk megengedi vásárolhatunk boltból is kész díszeket, de a szűkebb pénztárca sem szab határt a dekorálásunknak.

Először azt fontos eldöntenünk, hogy pontosan hova is szeretnének az adott dekorációt, hiszen ez határozza meg a készülő dolog méretét. Ha csak minimálisan szeretnénk húsvéti hangulatot csempészni a mindennapjainkba, akkor ajánlott olyan helyiséget választani, ahol a családtagok sok idő töltenek, vagy többször megfordulnak a nap folyamán, ilyenek például a konyha, az ebédlő, a nappali vagy az előszoba, hisz ezeken a kevés díszt is sokszor látja mindenki.

Konkrétan a dekorációkkal kapcsolatban fontos megemlíteni, hogy ne csak asztali díszekben gondolkozzunk! Sokan abba a hibába esnek, hogy hajlamosak azt gondolni húsvéti dekoráció nem lehet más, csak pár festett tojás az asztalokon. Szerencsére ez közel sem így van.

Elsősorban ki kell emelni, hogy ne csak karácsonykor gondolkozzunk ajtódíszekben. A tavasz eljövetelével lehet készíteni az ajtóra nyuszit gombokból, vagy éppen tojásokat tartó fészket gallyakból, esetleg tojásokból összeragasztott koszorút is. Aki nem ragaszkodna ennyire a húsvét jellegű díszekhez, annak talán jó megoldás, ha színes vékony ,,gallyakból” fon vagy ragaszt egyszerű technikával egy koszorút és ezt bolondítja még meg apró tavaszi művirágokkal, ez rendkívül egyszerű és nagyon mutatós.

Ha mégis asztali díszt szeretnénk akkor maradhatunk a hagyományosnak mondható kosárkában szalmán fekvő festett tojásoknál, de egy kis kreativitással és interneten böngészéssel biztosan találunk még számos szép és semmibe se kerülő ötletet. A példának okáért egy rendkívül dekoratív és olcsó ötlet: sütés-főzésnél igyekezzünk úgy feltörni a szükséges tojásokat, hogy az egyik fele nagyobb maradjon a héjnak mint a másik, a nagyobb héjat elmossuk és ezeket gyűjtögetjük amíg 10 darab nem lesz belőle. Ha megvan a megfelelő számú tojáshéj keresünk egy tojástartót, mert erre később szükség lesz. A következő lépésként keresnünk kell a kertünkben – vagy ha lakásunk van más zöld övezetben apró növényeket, amelyeket a fél tojáshéjba kevés földdel beültetünk. A földet sem szükséges megvásárolni, annyira kevés kell, hogy az bárhonnan beszerezhető. Nincs más dolgunk, mint az ültetés, pár csepp víz, a tartóba belehelyezzük ezeket a kis aranyos növényeket és máris egy rendkívül szép és tavaszias dekorációt kapunk. A növényektől függően ez a dísz akár 2-3 hétig is eláll.

Ha csak olyan szabad helyünk van a dekorálásra, ahol semmi sem letehető – mint a tojástartó – akkor következhetnek a csüngő díszek. Készíthetünk papírból kiscsibéket, WC papír gurigából nyuszit, ezek fel is akaszthatóak, de akár máshol – még egy cserében is elhelyezhetőek. Igazán szép díszítés lehet, ha egy tál folyékony ragasztó – csiriz – pár vízibomba lufi és sok színes madzag segítségével tojásokat készítünk és ezeket egy vékony madzagon sorban fellógatjuk. Ennek az elkészítése is az interneten könnyedén megkereshető.

Egy szó, mint száz, a tavasz vagy konkrétan a húsvét becsempészése az otthonunkba nem lehet pénz kérdése, egy kis kreativitással és/vagy internettel csodákra lehetünk képesek pár nap alatt. Ezek az apró tárgyak jó kedvet, vidámságot, tavasz hangulatot szereznek nekünk és figyeljük meg, hogy a betérő vendégek nem győzik majd dicsérni a hangulatos, gyönyörű, kézzel készített díszeinket!

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Dekorálj aluminium fóliával

Mindannyian találkoztunk már azzal a problémával, hogy szerettük volna feldobni a lakás egyes részein üresen …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük