Kezdőlap » Növények » Húsevő növények

Húsevő növények

Nem csak az állatvilágban találkozhatunk ragadozókkal, a növényvilágban is akadhatunk szép számmal rájuk. S bár csendesnek és szelídnek tűnnek, éppolyan veszélyesek, mint hús-vér társaik.
Képes szőröstül – bőröstül megemészteni pár óra leforgása alatt egy rovarlárvát, repülő rovarokat, vagy bármit, ami bemerészkedik látványos és csalogató levelére.

A földön több mint 100 olyan rovarfaj él, ami húsevésre specializálódott. Azért választották ezt a furcsa, növényekre nem jellemző táplálkozási módot, mert olyan területeken élnek, ahol a talaj számukra tápanyagokban szegény, és így élő áldozatokra vadásznak, hogy így pótolják azt. A táplálék elfogására különböző módszerek akadnak.

A „Kancsóka” szája síkos felületű, így a rászálló rovarok megcsúsznak, és a kancsó alakú üregbe érnek. A növények mirigysejtjei olyan nedveket termelnek, amelyek hasonlóak az ember gyomrában megtalálható emésztőnedvekhez, és képesek feloldani, és megemészteni a belepottyant rovart. Például egy legyet 2 nap alatt, egy madarat 1 hét alatt tudnak megemészteni.
Ezek a növények színeikkel, illatukkal és mintázatukkal is csalogatják magukhoz az áldozatot.

A „Harmatfű” például olyan cseppeket termel szőrei végén, ami odacsábítja az ízeltlábúakat, ám ez a folyadék ragadós csapda.

Talán az egyik legismertebb húsevő növény a „Vénusz Légycsapója”, ami növényeket megszégyenítő sebességgel kapja el az odatévedt rovarféléket. A csodálatos és egyben nagyon egyszerű mechanizmus lényege, hogy az érzékelő szőr szállak egy elektromos impulzust indukálnak, és úgynevezett turbónyomás hatására a légycsapóban lévő folyadék kis szelepeken átáramlik, és ez összecsapja a csapót.
Ezek a növények azonban nem csak táplálkozási módjuk miatt híresek, több fajtájuk gyógyhatású sebfertőtlenítő anyagokat tartalmaznak, és vérzéscsillapításra is alkalmasak.
A génsebészek is felfigyeltek rájuk,mert olyan örökítő anyagok találhatóak bennük, hogy ha sikerülne átültetni például búzába, akkor nagyobb termésátlagot tudnának elérni.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Az esőerdők liánjai

A növényfajok több mint kétharmada a trópusi esőerdőkben található meg. Amelyek menedéket és élelmet nyújtanak …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük