Kezdőlap » Egészséges életmód » Hús és húskészítmények a koleszterincsökkentett táplálkozásban

Hús és húskészítmények a koleszterincsökkentett táplálkozásban

Ha a magas koleszterinszintet a táplálkozási szokásaink megváltozatásával szeretnénk helyreállítani, csökkentenünk kell az állati eredetű zsiradékok fogyasztását. Milyen típusú húsok fogyasztása ajánlott ebben az esetben, és mekkora mennyiségben engedhetjük meg magunknak?
Fontos, hogy kerüljük a zsíros húsokat, húskészítményeket (szalonna, kolbász): például a disznóhúst és a bárányhúst. A belsőségek rendkívül sok koleszterint tartalmaznak, a húskészítmények közül a májas hurka és a májpástétom is koleszterindús. Részesítsük előnyben a soványabb húsokat: a borjú-, marha-, vagy a vadhúst. A fogásokat kis mennyiségű zsír felhasználásával készítsük.
Helyettesítjük a zsíros húskészítményeket, mint a szalámi, mortadella, kolbász, disznósajt vagy szalonna, soványabb fajtákkal, például csirkemellsonka, pulykamellsonka.
A szárnyasok, mint a csirke, tyúk, liba, pulyka, fácán vagy fogoly, nagyobb arányban tartalmaznak telítetlen zsírsavakat, magas a fehérjetartalmuk. A zsírosabb fajtákat azonban, mint például a kacsa, csak mértékkel fogyasszuk. A szárnyasok bőrét ne fogyasszuk el, kifejezetten magas zsírtartalommal rendelkezik.
A hal egy kitűnő alternatíva a húsra, főleg, ha párolással vagy főzéssel készítjük. Válasszuk a soványabb fajtákat. A tenger gyümölcsei, például a kaviár, rák, garnéla, ezenkívül az angolna, tintahal és szardínia meglehetősen sok koleszterint tartalmaznak, így ezeket kerüljük. A hal elkészítésekor, amennyiben zsiradék használata szükséges, részesítsük előnyben a növényi olajokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A szódabikarbóna, mint egészséges gyógyszer

Arról nyilván mindenki hallott, hogy a szódabikarbóna, vagyis a nátrium-bikarbonát nagyon jó háztartási tisztítószer, és …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük