Kezdőlap » Betegségek » Humán papiloma vírus megelőzése

Humán papiloma vírus megelőzése

A humán papiloma vírus más néven HPV, több mint 100 vírust foglal magába. Körülbelül 40 HPV típus van, ami szexuális úton átadható. A szexuálisan aktívak között könnyen terjedhet a betegség, sokszor akár úgy is, hogy tudomást sem szereznek róla.

Megkülönböztetünk alacsony és magas kockázatú HPV-t. A magas kockázatú HPV méhnyak rákot okozhat, és többnyire csak műtéttel távolítható el, míg az alacsony kockázatú kezelhető gyógyszeres úton. Az alacsony kockázatú HPV genitális szemölcsöket okozhat, mely folyamatosan fertőzhet. A szemölcsök nők esetén megjelenhetnek a belső és a külső vaginán egyaránt, a hüvelyben, a méhnyak és a lágyéki részen, de akár a végbélnyílás környékén is.

A férfiak esetében is kialakulhatnak szemölcsök, a péniszen, a herezacskón, a comb vagy a lágyéki területen, és a végbélnyílás körül. Azok, akik orális szexuális életet folytatnak, könnyen kialakulhat genitális eredetű szemölcs a szájban, a torokban. Kor és nemtől függetlenül a szexuális életet folytatók veszélynek vannak kitéve. Ezért igen is érdemes a méhnyak rákot megelőző vakcina beadatása. Leghatásosabb akkor, ha még szexuális élet megkezdése előtt megkapja az oltást az ember. Az oltás csak a leggyakrabban előforduló HPV-k ellen nyújt védelmet.

A fertőzöttségnek nincsenek előjelei, legbiztosabbak akkor lehetünk, ha a Pap-teszt negatív lesz. A Pap-teszt során, a méhnyakból sejt mintát vesznek, és mikroszkóp alatt vizsgálják. A vizsgálat egyszerű és gyors, és legjobb módja értesülni arról, hogy fertőzöttek vagyunk-e vagy sem. A rendellenes eredmény, nem jelenti egyértelműen a méhnyak rák jelenlétét, ilyenkor több vizsgálatot végeznek, ugyanis gombás fertőzések is okozhatnak pozitív Pap-tesztet, illetve irritáció vagy hormonális változás is. Ilyenkor egy kolposzkópiás vizsgálat során megnézik alaposan a méhnyakat.

Majd elvégzik a Schiller tesztet, amikor a méhnyakat jóddal vonják be, a rákos sejtek fehérekké válnak, az egészségesek pedig barnává. Biopszia által pedig kivesznek egy adag kóros sejtet és mikroszkópos vizsgálatot végeznek. A HPV kezelhető és megelőzhető, évente érdemes teszteltetni magunkat, ha aktív szexuális életet folytatunk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A túl sok alvás is beteggé tehet

A megfelelő mennyiségű alvás épp olyan fontos egészségünk szempontjából, mint az egészséges táplálkozás, és a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük