Kezdőlap » Betegségek » Húgyúti fertőzések kezelése

Húgyúti fertőzések kezelése

Minden embernek volt életes során legalább egy húgyúti fertőzése, a nőknél sajnos ez kétszer olyan gyakori betegség. Szerencsére a legtöbb betegség nem súlyos, és nagyon könnyen kezelhető antibiotikus gyógyszerek révén. Előfordul, hogy kezeléstől függetlenül sem múlik a panasz, és az is, hogy idővel kiújul.

A nem kezelt vagy csak részlegesen kezelt fertőzések sajnos komolyabb fordulatot is hozhatnak, szóval semmiképp nem érdemes figyelmen kívül hagyni. A húgy-út két veséből, a két vesevezetőből, a húgyhólyagból és a húgycsőből áll. A vese folyamatosan szűri a vért, melyből a felesleges vizet vizelet formájában a vesevezetéken keresztül a húgyhólyagba továbbítja.

A húgyhólyag egy ballonra emlékeztető izmos szerv, mely kitágul az odaérkező folyadék mennyiségétől, a medencei izmok és a húgyúti záróizmok benntartják a vizeletet a hólyagban majd pedig közreműködnek a vizelet ürítésében. A húgyúti fertőzések nagy részében az Escherichia coli bélbaktériumnak van. A végbél és a húgycső közelsége miatt óhatatlan a baktérium bejutása a húgyútba, akár a vesékig is. Amikor csak a húgycsövet érik el, akkor húgycsőgyulladást váltanak ki, ha a gyulladást nincs kezelve, akkor tovább terjedhetnek egészen a hólyagig, ekkor okozzák a húgyhólyaggyulladást, avagy a hólyaghurutot. Ha még ekkor sem figyelünk fel a bajra, akkor egészen a vesékig hatolhat és vesemedence-gyulladást vált ki.

Sajnos a vese funkciójából adódóan, könnyen bejut a véráramba a fertőző baktérium, és nagyon hamar életveszélyes megbetegedéshez vezethet. Ekkor intravénás antibiotikummal még kezelhető az uroszepszis névre hallgató betegség. Tehát ha vizeléskor fájdalmas, égő érzést érzünk, vagy gyakran jelentkezik vizelési inger, de vizelet nem távozik. Még könnyen megelőzhetjük a fertőzés tovább haladását. Ha a has alsó részén, vagy hátunkon fájdalmat érzünk, vagy vizeletünk zavaros, esetleg véres, és erős kellemetlen szaga van, azonnal forduljunk orvoshoz. Amikor már a vesék is érintettek a fertőzésben, akkor magas láz, hányinger, hátfájás és fájdalmas vizelés tünet együttes jelentkezik.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan viseljük el a nehéz napokat?

Minden nőnél másként jelentkeznek a tünetek. Valójában egészségünk egyik alap eleme, mégis a velejáró hatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük