Kezdőlap » Baba-mama » Hozzátáplálás 6 hónapos kortól

Hozzátáplálás 6 hónapos kortól

A hozzátáplálást, az új ízek bevezetését 6 hónapos kortól érdemes elkezdeni, amikor a baba szervezete készen áll a szilárd ételek megemésztésére. Fél éves kor után már jócskán megnő a baba vitamin szükséglete, például a vas, C-vagy D vitamin igénye, amit az anyatej már nem tud teljesen pótolni. A hozzátáplálást érdemes akkor megkezdeni, amikor a baba már érdeklődik az étel iránt, a kanál után nyúl, és az emésztőrendszere képes feldolgozni az ételt. Ilyenkor egy növekedési ugrás tapasztalható, ami azt jelenti, hogy 3-4 napon át napi többszöri szoptatással, vagy tápszeres babák esetében alkalmanként 200-220 ml tápszerrel sem tudjuk kielégíteni étvágyát.
Kezdetben lehet gyümölcsleveket is adni, de pépekkel is próbálkozhatunk.

Eleinte az alma és a krumpli ajánlott, de ezek székletfogó hatással bírnak, így ha ezt tapasztaljuk, akkor kezdhetjük őszibarackkal is a hozzátáplálást.
Először 1-2 kanállal adjunk a babának, és fokozatosan, napról-napra emeljük az adagot.

A harmadik napon már egy egész adagot is adhatunk, amennyiben nem jelentkeznek allergiás tünetek (nyugtalan alvás, kiütés, hasfájás, hasmenés).
Próbáljuk meg óvni a babát azoktól az ételektől, amelyek a felnőtteknek sem tesznek jót. Ezzel sokat tehetünk már kiskorukban a későbbi egészségük érdekében.

Kerüljük a fehér lisztet, cukort, mesterséges édesítőszereket, adalékanyagokat. Ha lehetőség van rá, otthon készítsük el a baba ételét, kerüljük a készen vett babadesszerteket, pépeket, gyümölcsjoghurtokat, ugyanis ezek általában tartalmazzák az előbb említett káros adalékanyagokat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Miért olyan jó az anyatej a babának?

A szoptatás nagyon fontos a csecsemő számára. Kívülről olyan könnyűnek látszik. Ám nem is olyan …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük