Kezdőlap » Látnivalók » Hová utazzunk? A régészeti kincsek városa – Agrigento

Hová utazzunk? A régészeti kincsek városa – Agrigento

Agrigento Szicília délnyugati részén található, a Földközi-tenger olasz partjainál. 1997 óta az UNESCO világörökség részét képezni. A város főleg gazdag régészeti lelőhelyeiről ismert, kedvelt turisztikai célpont.

Agrigento (ókori nevén Akragas) Krisztus előtti 580 körül jött létre, a görög telepeseknek nagyon megtetszett a Szicíliai fennsík, és a kellemes mediterrán éghajlat. A tenger közelsége miatt a város egyre fejlődött, az 5. századra már a város lakossága elérte a 80 ezer főt, és az ókori Görögország kolóniái között az egyik leggazdagabb településsé vált. A város örökös harc középpontjába került, a karthágóiak, bizánciak, szaracénok szerették volna fennhatóságukat a városra kiterjeszteni.

A városban számos templom található az ókoritól-napjainkig. Egyik igen híres katedrális a San Gerlando, a 11. században épült magas sziklák tetejére. Az építészeti stílust nehéz különválasztani, szinte minden nemzet rajta hagyta nyomait. Norman és gótikus, reneszánsz és barokk, de a legjelentősebb változás az 1693- ban történt nagy földrengés és az 1745-ös nagy földcsuszamlás után következett be. A gyönyörű belső freskók és oltárok között gyakran ünnepélyes átadók, különleges események kerülnek megrendezésre.

A turisták legkedveltebb célpontja azonban a Templomok völgye. Valódi régészeti kincseket találunk, csodálatosan megmaradt állapotban, köztük a hét, dóm stílusban épült görög templomokat, melyek közül kettőt Concordia és Héra istennőknek szenteltek. A látvány felejthetetlen, olyan érzése támad az embernek, miközben a romok között jár, mint ha időutazáson venne részt. Az aránylag épségben maradt épületek, és szobrok az időtlenség világába repít, szinte hallani az ókori emberek lépteit.
Zeusz temploma Kr.e. 480-ban épült (a hímérai csata emlékére), s bár a legnagyobb, meglehetősen töredezett állapotban maradt csak fent, köszönhetően a számos földrengésnek.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi Nagy-Britannia legromantikusabb helye? – Tintern-Apátság

Dél-Wales és Anglia határán, közel 200 évvel ezelőtt a kis fényűző kirándulócsónakok rendszeresen kisiklottak a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük