Kezdőlap » Egészséges életmód » Hőterhelés a háztartásban

Hőterhelés a háztartásban

Sokunkban fel sem merül, milyen új veszélyforrásokkal találkozhatunk háztartásaink környezetében. A számos egészségkárosító tényező között az egyik legalattomosabb a hőterhelés.

Napjainkban szinten minden általunk használt eszköz elektronikus alkatrészekkel is rendelkezik, melyek rendszerint hűtést is igényelnek. A berendezések ventillátorai pedig lakásunk légterébe ontják az eszköz által elhasznált, felmelegedett levegőt.
Ezek alap esetben nem okoznak különösebb problémát, főleg rövidtávon. Azonban ha ezek az eszközök felszaporodnak a háztartásban – gondoljunk csak arra, hogy a mai nap során hány elektronikus eszköz került kezünkben otthon – már problémát jelenthetnek.

A probléma többrétű lehet, aszerint, hogy miként változik meg egészségünk:

Huzathatás
Sok esetben az eszköz kifújó nyílása közvetlenül testünk mellett található, s a kiáramló levegő okoz kellemetlen érzetet. A kevésbé fogékony személyeknél csak évek múlva, az érzékenyebbeknél néhány hét védtelen használat után már jelentkezhetnek az első tüntetek, melyek a mozgásszervek, végtagok fájdalmai, görcsei, meghűlés. Többszörös hatás vagy hosszútávon pedig krónikus betegségeket is okozhatnak az eszközök. Sok esetben nem közvetlenül az eszköz okozza a kellemetlen hatást, hanem az általa keltett hőmérséklet-különbség hozza létre a „szélhatást”. Kerüljük a közvetlen légáramlást, mert az egészségügyi változások visszafordíthatatlanná válhatnak. Ez igaz a légkondicionáló berendezésre is, ne irányítsuk közvetlen testünkre.

Hőmérséklet módosító hatás
Különösen nyáron igen kellemetlen lehet, ha készülékeink felfűtik lakásunk hőmérsékletét. A hőmérséklet emelkedése számottevő, fokokban mérhetővé válhat, a hőérzetről nem is beszélve, ezért különösen nyári időszakban fontos a nem állandó használatú berendezések kikapcsolása, áramtalanítása.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

A sport megváltoztatja az örökítőanyagot

Táplálkozás, sport, kiegyensúlyozottság: az egészséges életmód jótékony hatása számos területen érvényesül. Újdonságnak számít, hogy az …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük