Kezdőlap » Hotel » Hősök tere Budapest

Hősök tere Budapest

Ha Budapest látnivalóit kellene sorra vennünk, mindenkinek a Lánchíd, a Parlament és a Hősök tere jutna először az eszébe.
Ezek közül most nézzük a Hősök terét. Budapest egyik, ha nem a legszebb nyitott területe, ahol nyaranta több ezren fordulnak meg naponta. Történelmi jelentőségén túl, az építészeti stílusa miatt is nagyon sok látogatót vonz, ami azt jelenti, hogy a főváros leglátogatottabb területe lett, együtt az 56-os emlékparkkal. A teret az Andrássy út végén találjuk, körülötte helyezkedik el a Vidámpark az Állatkert, és a Városliget is, de a teret két oldalról leginkább a Szépművészeti Múzeum és a Műcsarnok bejárata formálja.
A tér közepén egy hatalmas oszlop áll, ami a magyarság nagyságát hivatott kiemelni, aminek a tetején Gábriel arkangyal szobra található, mivel a mondák szerint ő győzte meg Szent Istvánt, hogy az országát a kereszténység útjára terelje. A Hősök terének dominanciáját azonban mégsem ez az oszlop adja, hanem a teret körülvevő hét magyar törzsfőt és a nevesebb királyokat ábrázoló szoborcsoport.

Az építését 1896-ban kezdték meg a Budapesti világkiállítás tiszteletére, amire sajnos nem sikerült befejezni. Az első világháború idején az építkezések abbamaradtak, és csak 1929-re sikerült a mai képére formálni a teret. Az 1930-40-es években sok vitát váltott ki, hogy miért azok is a királyok szerepelnek a szobrok között akiket a tervező megalkotott, mivel néhány korabeli, filozófus szerint, más uralkodók is helyet kaphattak volna. A szovjet megszállás alatt a szobrokat letakarták vörös csillagos zászlókkal, és a voltak olyan híresztelések akkoriban, hogy le is akarták rombolni az összes szobrot.
Napjainkban a téren nem csak ünnepelni, és mulatni gyűlnek össze az emberek, mivel a tüntetések, és a felvonulások középpontjában is sokszor a Hősök terét találhatjuk.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Honfleur, egy északi francia város

Honfleur egy Franciaország északi területein található kikötőváros, amelyet kevesen ismernek a távolsága és az elhelyezkedése …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük