Kezdőlap » Látnivalók » Hórusz temploma

Hórusz temploma

Edfu ad otthont az egyik legnépszerűbb egyiptomi isten ragyogó kultuszhelyének, Hórusz templomának. Amikor Hórusz isten a földön az ókori Egyiptom egyik legfőbb istenségévé emelkedett, minden fáraó azonosult vele, az „Élő Hórusznak” nevezve magát. Jóllehet a mítosz többször is átalakult, Hórusz széles körű tiszteletet élvezett mint az isteni pár, Ízisz és Ozirisz fia. Gyakran ábrázolták ember alakban sólyomfejjel, állatalakban sólyomfejjel vagy minden tekintetben sólyomként. Hórusz templomát az ókori világ legtökéletesebben megőrzött műemlékeként jellemzik, amelynek feliratai gazdag forrásanyaggal szolgáltak a szertartásokról és ünnepekről, a papságról és az ókori egyiptomi mitológiáról.

A jelenlegi templomot, amelyet egy korábbi helyére emeltek, a Ptolemaioszok dinasztiájának egymást követő uralkodói építették: a görög Ptolemaioszok átvették Egyiptom isteneit és vallását, hogy megerősíthessék a hatalmukat. Az építkezés III. Ptolemaiosz alatt kezdődött Kr. e. 237-ben, és száznyolcvan évvel később XII. Ptolemaiosz alatt fejeződött be. A bejáratnál Hórusz és más istenek hatalmas szobra áll, és az ellenségeit elpusztító fáraóé; a kapu fölött kígyók fogják közre a napkorongot. A templom belső szentélyében egy csiszolt kőurna rejtette Hórusz aranyfiguráját. A templomhoz tágas könyvtár és egy illatszerműhely is tartozott, amely falfeliratai részletesen megadják az illatszerek és füstölők receptjét. Évente egyszer az északon fekvő Dendera templomából aranybárkán szállították a Níluson Edfuba Hórusz anyjának, Ízisz istennőnek a szobrát. A folyóparton boldogan ujjongó sokaság fogadta az istennőt, aki azért kelt útra, hogy szimbolikusan világra hozza az istent s „szép találkozás ünnepén”.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hol található a Casa Real de la Moneda?

A bolíviai Potosí városában található épület napjainkban a Királyi Pénzverdemúzeum otthona. Eredetileg pénzverde működött benne, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük