Kezdőlap » Baba-mama » Hordozás (gyerekhordó) eredete

Hordozás (gyerekhordó) eredete

A kötődő nevelés mint fogalom, a hétköznapokban a szeretetben, gondoskodásban nyilvánul meg, valójában ennél sokkal többet takar. A rendszer lényege, hogy a kisded érzelmi igényeit ugyanolyan fontos kielégíteni, mint a testieket.
A porosz rendszerű nevelés, miszerint már kisded korban rendszert kell vinni a gyermek életébe, szinte beleégett a köztudatba. Ám ez a fajta rendszer, mikor az édesanya dönti el mit, mikor tegyen, egyen, aludjon a baba, valójában a szülők kényelmét szolgálja.

Az elmúlt évtizedek kutatásai azonban lassú, de forradalmi változásokat hoztak a gyermeknevelésben – megfigyelték az emberszabású emlősök utódgondozását, és összehasonlították az újszülöttel, kisdeddel foglalkozó emberi nevelőkultúrával. Az elevenszülők utódai különböző érettségi szinten jönnek világra, és bár a legmagasabb szinten lévő teremtmény az ember, be kell látnunk, újszülöttként ő a legtehetetlenebb. Az emberszabásúaknál jól megfigyelhető a hordozás, elöl, háton, az ölbevevés, játék, ezek egyértelműen nem csak a testi szükségletek kielégítését szolgálják.

De nem csak az állatvilágban figyelhető ez meg, az ősi magyar falusi kultúrában ugyanúgy jelen volt a hordozás, a csángó asszonyok magukra kötötték csecsemőjüket, ahogy a tahiti asszonyok fél éves korukig szinte le sem teszik, kézről kézre, hátról hátra jár a gyermek, az egész család részt vesz a hordozásban.

Ezek a kutatások bebizonyították, hogy az ősi természetes kultúrákban az utódgondozás hasonlít a magasabb szinten lévő emberszabásúak utódgondozásához.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Születés csodája

Egy nő életében a legnagyobb kihívást a szülés testesíti meg. Ez egy csodás és egyben …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük