Kezdőlap » Családi élet » Honnan tudom, hogy alkalmas vagyok egy házasságra?

Honnan tudom, hogy alkalmas vagyok egy házasságra?

Amerikai tudósok bebizonyították, hogy valóban létezik egy házasságra termett, és egy alkalmatlan embertípus. A kutatás vezetője dr. W. Edgar Vinacke pszichológus a Buffaló egyetemen. A kutatócsoport 370 18-60 év közötti embert vizsgált meg, közöttük olyanokat, akik soha nem voltak házasok, és olyanokat, akik házasságban éltek, vagy már elváltak.

A felmérés szerint a házasságra alkalmas nők és férfiak komolyak, reálisak, megbízhatóak, lelkiismeretesek, jól megtudják szervezni az életüket, képesek együttműködni és együtt érezni másokkal.
A házasságra alkalmatlanok túlságosan érzékenyek, képtelenek kezelni a konfliktusaikat, és megkönnyebbüléssel fogadják, ha mások intézkednek helyettük. Bár lelkesek és segítőkésznek mutatkoznak, valójában azonban csak is a saját ügyeik iránt érdeklődnek, és a saját szükségleteik érdeklik őket. Lehet, hogy kedvesek, barátságosak, nagylelkűek és melegszívűek, ám valójában a mások érzelmei és gondjai hidegen hagyják őket. Sokan közülük önzők és felelőtlenek.
Ha egy házasságra alkalmatlan nő vagy férfi mégis tartós kapcsolatra szánja el magát, nagy a valószínűsége annak, hogy előbb-utóbb elválik, de legalábbis sokat ábrándozik a válásról.

Természetesen egy felmérés eredménye nem adja meg a választ egy jó házasságra. Magunkban kell átgondolni, mit is szeretnénk valójában. Biztos, hogy készen állunk erre a döntésre? Képesek vagyunk bevállalni a házassággal járó kötelezettségeket egymás felé?
Biztosan tudjuk azt, hogy az az ember, aki a társunk lesz, a megfelelő?
Át kell látnunk, előre kell gondolkoznunk, mielőtt a házasság kötelékébe hajtanánk fejüket, hogy a másik embert úgy szeretjük-e, amilyen, és a tulajdonságait el tudjuk-e fogadni, tudjuk-e szeretni önzetlenül.

Amikor szerelmesek vagyunk, hajlamosak vagyunk minden hiba felett elsiklani, nehezen látjuk a hibákat, sőt, talán még szeretjük is benne. De később sok számunkra kedvesnek tartott dolog elvész, mert valójában nem tudjuk elviselni.
Ha tisztaságmániásak vagyunk, nem biztos, hogy jó választás egy rendetlen társ. Tudnunk kell, hogy egy életen át hajlandók vagyunk utána rendet tartani,vagy sem. Egyet soha ne akarjunk: megváltoztatni a párunkat. Hiszen vagy így szeretjük,vagy nem is szeretjük igazán. És az ember, bár néha szeretne a párjának kedvére tenni, önmaga ellen nem tud huzamosabb ideig.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Válás gyermekszemmel

A válás intézménye kis hazánkban elfogadott, sőt megszokott jelenséggé vált. Évi 45 ezer regisztrált házasságkötésre …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük