Kezdőlap » Hobbi » Honnan származik a csincsilla?

Honnan származik a csincsilla?

A csincsilla napjainkban igen széles körben elterjedt, hobbiállatként tartott kis kedvenc. Habár elég sokan tartanak csincsillát, viszonylag kevesen tudnak az állat eredetéről, származásáról. Annak érdekében, hogy egy házi kedvencet magunk mellett jól tudjunk tartani, érdemes leginkább megismerni a múltját, az eredetét, a szokásait. Így nemcsak megértjük az állat viselkedését, és jobban hozzáértővé válunk, hanem sokkal jobb gazdik is leszünk ezáltal.
A csincsilla az emlősök osztályához tartozó faj, azon belül pedig a rágcsálók rendjéhez, és a csincsillafajták családjához tartozik. Egyetlen hozzá hasonló rokona egyben a legközelebbi rokona is, a rövidfarkú csincsilla.
A csincsillák eredeti otthona Dél-Amerika, régebben csak Peruban, Bolíviában, Chilében, és Észak-Argentínában volt honos, ott is elsősorban a hegyvidéki területeken. Napjainkban már csak az Andok területein lehet velük találkozni Észak-Chilén kívül, de csak nagyon ritka esetekben, hiszen mára már veszélyeztetett faj lett. Ez annak volt köszönhető, hogy egy időben, amikor felfedezték a fajt, nagymértékben elkezdték levadászni bundája miatt, így a prémvadászok miatt jelentősen lecsökkent az állományuk. Később azonban, 1970-ben hoztak egy olyan törvényt, miszerint a csincsilla védett fajjá lett, már nem lehet rá vadászni, így azóta viszonylag megnőtt a példányok száma is.
Természetesen a hobbitartók is hozzájárulnak ahhoz, hogy ez a faj ne legyen többé veszélyeztetett, hiszen ha jól tartják az állatot, akkor az nem csak hogy 10-15 éves kort is megélhet, hanem szaporulatot is hozhat.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mire használjuk a maradék csempetörmeléket?

Egy házfelújításnál, pláne házépítésnél nagyon sok csempetörmelék keletkezik, illetve egész maradék csempék is felgyűlhetnek a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük