Kezdőlap » Látnivalók » Honnan jönnek a világ legjobb szivarjai?

Honnan jönnek a világ legjobb szivarjai?

Kubában 1580 óta termesztenek dohányt kereskedelmi mennyiségben, és 1700-ra ez lett az ország legfontosabb exportcikke. A Havannában működő Real Fábricas de Tabaco Partagás Kuba egyik legnagyobb és legrégibb ilyen profilú gyára, amely jelenleg az állami tulajdonban levő Habanos SA vállalat működtet. Az üzemet 1845-ben alapította a névadó spanyol Jaime Partagás, akinek számos dohányültetvénye volt. Ez a gyár lett a tehetős európaiak és ázsiaiak legfontosabb ellátója ebben az időszakban, amikor a havannai szivar fogalommá vált.

A dohány illata átjárja az épületet, amelyben négyszáz munkást foglalkoztatnak a feldolgozás különböző fázisaiban – szortírozzák a kézzel sodort dohányleveleket, a végterméket pedig cédrusfa dobozokba csomagolják. A szivargyártásnak nyolcvannál is több fázisa van, egy gyakorlott szivarkészítő naponta száz- egynéhányat tud megsodorni – többségük maga is szivarozik munka közben. A gyár nagytermében padokon ülve sodorják a szivarokat a munkások.

Állítólag Partagás Ravelo kezdeményezte azt a módszert, hogy egy felolvasó ül a pulpitus előtt, és felolvassa a helyi újságot vagy egy regényt a szivarkészítőknek. Az 1880-as években José Martí költő, író és szabadságharcos gondoskodott arról, hogy a spanyolellenes propagandaírásokat olvassanak fel az itteni munkásoknak, arra bíztatván őket, hogy csatlakozzanak az általa vezetett függetlenségi mozgalomhoz.

A gyár magántulajdonban maradt, és 1958-ra a kubai szivarok második legjelentősebb exportőrévé nőtte ki magát. Az 1959. évi kubai forradalom után államosították a dohányipart, a gyár azóta Francisco Pérez Germán nevét viseli.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük