Kezdőlap » Látnivalók » Honnan indult ki a kanadai aranyláz?

Honnan indult ki a kanadai aranyláz?

Dawson City a klondike-i aranyláznak köszönheti születését, a konjunktúravárosok klasszikus példájaként. 1896-ban alapították, 1898-ban már negyvenezer lakosa volt, de számuk néhány évvel később ötezerre csökkent. A korabeli épületeket megóvták és gondosan restaurálták; napjainkban egy korszak színpompás emlékei, amikor az aranylelőhelyek a világ minden részéből tömegével vonzották ide a szerencsevadászokat. Az aranyláz 1896-ban kezdődött, miután nagy mennyiségű aranyat találtak a Rabbit Creek nevű patakban.

Miután elterjedt a hír, ezrével érkeztek az aranykereskedők a Yukon és a Klondike folyók találkozása közelében levő Isten háta mögötti helyre. Míg az emberek többsége aranyat mosni érkezett, a jó szimatú Joe Ladue kijelölte a város határait, pontosan tudván, hogy nem maguk az aranyásók, hanem a kereskedők szoktak meggazdagodni. A környéket elsőként feltérképező földmérő, George Dawson tiszteletére Dawson Citynek nevezte el az új települést. 1898-ra felvirágzott a zord éghajlatú város.

Egyesek meggazdagodtak, másokat megkopasztottak a zenés bárok, a bordélyok fenntartói vagy éppenséggel a beszállítók, akik csillagászati árat kértek az alapvető beszerzési cikkekért. Minthogy kizárólag fából és ponyvából építkeztek, állandósult a tűzveszély. Egy idő után felütötte fejét a skorbut, melynek áldozata lett Jack London prózaíró, a klondike-i aranyláz krónikása. Miután a helyi hatóságoknak sikerült úrrá lenniük a helyzeten, kitört az alaszkai aranyláz, és az aranyásók ugyanolyan gyorsan távoztak innen, mint ahogyan jönnek. A kisváros ad otthont a napjainkban is megrendezésre kerülő yukoni aranymosó-bajnokságnak.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük