Kezdőlap » Karácsony » Honnan ered a karácsonyi kaktusz neve?

Honnan ered a karácsonyi kaktusz neve?

Ez a növény nevét onnan kapta, hogy karácsony környékén virágzik. Virágainak élénk árnyalatával, pedig emeli az ünnep fényét, és szépségét!
Brazíliából származó cserjésedő növény. Régebben latin nevén tagolt levelű kaktusznak nevezték. Új neve görög elnevezéséből származik, és a szártagok igaformájára utal.
Eredetileg a trópusi, brazíliai erdőkben a fák ágvilláiban meggyűlt korhadékban él. Emiatt kíván jó humuszos talajt. Hazájában megközelítőleg azonos hőmérsékleten (20 C° fok körül) nyílik a rövid nappalok időszakában. Lakásban, megfelelő hőmérsékletet biztosítva számára rövid és hosszú nappalokon egyaránt virágzik. Nálunk virágzása télre tehető, vagyis a november és január közötti időszakra. Ilyenkor biztosítsunk számára több vizet és legalább húszfokos meleget.
Alacsony, törzses fácskának is nevelhető. Ősszel megjelenő fiatal bimbói érzékenyek a mozgatásra, ezért cserepét ne mozgassuk, mert ledobhatja bimbóit. A tűző napot nem, de a szűrt fényt kedveli, ezért nyáron szabadban, félárnyékos helyen kell tartani. Korhadó fatönkre ültetve nagyon jól mutat, így nem csak karácsonykor szépítheti otthonunkat, de nyáron is dísze lehet kertünknek.
Szaporítása őszi vagy téli dugványozással történik, dugványai könnyen megerednek.
Kártevőként a gyökértetű támadhatja meg ezt a növényt, és gombás megbetegedés és gyakran megtámadhatja. Növényvédelem szempontjából fontos, hogy ne hagyjunk vizet alatta, mert ezzel elrothaszthatjuk ezt a csodás kaktuszt. Locsolására az esővíz a legalkalmasabb.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan készítsünk karácsonyi párnát?

Nehéz kényelmes párnát találni üzletekben. Többnyire jól néznek ki, ezzel nincs is baj, viszont fél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük