Kezdőlap » Szilveszter » Honnan ered a szilveszter?

Honnan ered a szilveszter?

Habár a régi időkben egészen sokáig az új esztendő valamikor tavasszal kezdődött, azonban Julius Caesar naptárreformjának, és az 1582-ben bevezetett Gergely-naptárnak köszönhetően átkerült január elsejére.
Manapság szilveszterkor nem igazán jut eszünkbe az ünnep vallási eredete, azonban az év utolsó napja Szent Szilveszterhez köthető, hiszen őt ünnepeljük ekkor. Attól függetlenül persze, hogy nem mindig erre gondolunk szilveszterkor, a régi hiedelmek nagy része máig még fennmaradt, csak nem tudjuk hogy ezek vallási eredetűek voltak. December 31-e az a nap, mely I. Szent Szilveszter pápáról kapta a nevét, azért, mert a pápa ezen a napon, éppen december 31-én halt meg Rómában, 335-ben. Még a későbbiekben, a Gergely-naptár megalkotása után is volt rá példa, hogy nem fix december 31-ére esett az ünnep, hanem éppen 24-ére, vagy január 6-ára, vízkeresztre. Ez a mozgó „ünnep tulajdonsága” a szilveszternek mindaddig megvolt, mígnem 1691-ben XII. Ince pápa elöntötte, hogy rögzítsék az ünnepet december 31- január 1-jei dátumra.
Azóta persze már így van, hiszen napjainkban a legtöbb keresztény ország december 31-én ünnepli a szilvesztert, és január elsején az újévet. Ezeken a napokon kissé másképp viselkedünk mint egy átlagos hétköznapon. Az óév utolsó napján mindenki kicsit jobban lazít a kelleténél, hiszen megünnepeljük a régi évet, és ezzel együtt el is búcsúztatjuk, valamint várjuk az új esztendőt is. Valaki kedveli ezt az ünnepet, míg más kevésbé, az emberek nagyon megosztott véleményen vannak ezzel kapcsolatosan.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan szervezzünk otthon szilveszteri partit?

Röviden: vendéglista, ételek, italok – alkoholos és alkoholmentes, hangulat – zene, fények, lampionok, esetleges házirend, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük