Kezdőlap » Internet » Holland szabályozási kísérlet az internet technikai ellenőrzésére

Holland szabályozási kísérlet az internet technikai ellenőrzésére

A hollandiai parlament felsőháza 1998-ban fogadott el egy törvénymódosítást, melynek következtében a telekommunikációs cégek csak akkor árulhatnák szolgáltatásaikat, ha hálózataik lehallgathatóak lennének bűnügyi nyomozás céljából. A törvényjavaslat jelenleg az alsóház előtt van.

Természetesen más országok is érdeklődve várják a törvényjavaslat kimenetelét, a holland példa ugyanis domináló hatású lehet. Polgárjogi aktivisták szerint azonban a javaslat törvényessége megkérdőjelezhető. Véleményük szerint a törvény elfogadásával a magánbeszélgetések titkossága sérül, mivel az Interneten az információ csomagokban utazik, és egy csomagban össze vannak zsúfolva több beszélgetés vagy levelezés darabjai is.

Hasonló törvénykezési gyakorlat alapvető változásokat hozna az Internet fejlődésében. Kétségtelen előnye a javaslatnak, hogy alkalmazásával visszaszorítható az Interneten, és az Internet segítségével folytatott bűnözés, illetve tisztázódnának a felelősségi viszonyok a bűncselekményt megvalósító tartalommal kapcsolatos esetekben. Legjelentősebb hátránya – mely véleményem szerint előnyeit jócskán meghaladja – hogy a hálózaton folytatott teljes kommunikáció ellenőrzés alatt tartható és ezzel az állami beavatkozás, mely közvetve tulajdonképpen a szólás szabadságának korlátozása meghaladja azt a szintet, melyet a bűncselekmények megelőzése, visszaszorítása indokolttá tenne. Figyelemre méltó, hogy az angol bűnüldözési hivatal tavalyi jelentése is a hollandhoz hasonló törvény létrehozását sürgeti.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan találjunk az interneten külföldi levelezőtársakat?

Az internet rendkívül hasznos dolog, ha figyelünk veszélyeire akkor biztonságosan juthatunk róla információkhoz, szórakozhatunk vagy …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük