Kezdőlap » Látnivalók » Hol van Port Royal?

Hol van Port Royal?

Port Royal a britek által a rivális francia és spanyol hajók ellen felbérelt kalózok menedékhelyeként szolgált, emiatt csaknem ötven évig a világ egyik leggazdagabb kikötőjének számított. Mély vizének és stratégiai fekvésének köszönhetően tökéletes bázisnak bizonyult a kalózkodáshoz, mivel a Spanyolországot a Karib-térséggel összekötő hajózási útvonalak között helyezkedik el.

Miután 1655-ben elhódították a spanyoloktól, Jamaica az angoloké lett. 1657-ben a sziget kormányzója, nem lévén elég embere a város hatékony védelméhez, kalózok segítségét kérte a francia támadások elhárításához. Ennek következtében az 1660-as években a kikötő a züllöttségéről vált híressé, és az Újvilág Szodomájaként emlegették.

1687-ben azonban elfogadták a kalózellenes törvényeket, és Port Royal városa a rabszolga- és cukorkereskedelem központjaként vált ismertté. A törtélelem fintoraként ezúttal a kalózok vesztőhelye lett. 1692-ben a várost földrengés rázta meg – a kétharmad része a Karib-tengerbe süllyedt, és minden második lakója odaveszett.A XVIII. században elszenvedett további természeti csapások miatt Port Royal soha többé nem nyerhette vissza egykori vezető szerepét.

Port Royal napjainkban egy kis halászfalu, amelyet ugyanakkor a világ legfontosabb víz alatti régészeti lelőhelyeinek egyikeként tartanak számon. Számos, a város fénykorából származó emlék került már elő innen, jóllehet egykori gazdagsága morális szempontból ugyancsak megkérdőjelezhető alapokon nyugodott a kalótuk állandó jelenléte miatt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük