Kezdőlap » Látnivalók » Hol van Pearl Harbor?

Hol van Pearl Harbor?

Az idilli látványt nyújtó Oahu a Hawaii-szigetcsoport egyik legnagyobb szigete. James Cook kapitány legénysége fedezte fel 1778-ban, harmadik csendes-óceáni expedíciója során. A sziget jelentőségét csak részben köszönheti természeti szépségének, gazdag kultúráinak és legendáinak: itt található ugyanis Pearl Harbor, az Egyesült Államok kulcsfontosságú flottatámaszpontja és hajógyára, amely a második világháború idején, 1941-ben a japánok pusztító támadásának lett célpontja.

A terület a XIX. századig igen gazdag volt gyöngyképző kagylókban, amelyről egyébként a nevét is kapta. Eleinte sekély vize miatt nem is használták kikötőként, ám az Egyesült Államok tökéletesnek találta védelmi bázis kiépítésére, így 1877-re megszerezte birtoklásának kizárólagos jogát.

1908-ban flottatámaszpont és hajógyár létesült itt, amelyek közül a hajógyár a maga nemében a legnagyobbak közé tartozik a világon. A korábban kevésbé ismert Pearl Harbor 1941. december 7-én beírta magát a történelembe. A japán támadás során megsemmisítették a USS Arizonát, megrongáltak 21 hadihajót, valamint 188 repülőgépet. A támadásnak több mint 2400 ember esett áldozatául. Az elhunytak mintegy fele a USS Arizona legénységéhez tartozott. Napjainkban a hatalmas hadihajó roncsai jól láthatók a kikötő áttetsző zöld vizében az 1941. decemberi tragikus, kora reggeli mészárlás kísérteties mementójaként.

Pearl Harbor mindmáig működő flottabázis, hajógyár és a Csendes-óceán őrháza, emellett örök nyugvóhelye ama történelmi esemény katonai áldozatainak, amely miatt az Egyesült Államok végül belépett a második világháborúba.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük