Kezdőlap » Látnivalók » Hol van Palenque?

Hol van Palenque?

Palenque-t széles körben a maja civilizáció klasszikus és késő klasszikus korának fontos és figyelemre méltó művészeti-építészeti emlékekkel büszkélkedő központjaként ismerik. Maga a település viszonylag kicsi, mégis ez lehetett az itt elhelyezkedő maja városállam centruma. A területen mindmáig folynak régészeti ásatások, de azt már tudjuk róla, hogy emlékei legalább ezerhatszáz évesek.

A város az V-VI. században virágzásnak indult, majd a VII. század elején többször is kifosztották a közeli városok. E rabló hadjáratok után egy új, nagy hatalmú vezér, Nagy Pakal uralkodásakor került sor a város újjáépítésére, és a napjainkban is álló templomok és épületek többségéről feltételezik, hogy ebből az időszakból származnak. Palenque 711 körül indult hanyatlásnak, amikor ismét megtámadta és kifosztotta egy rivális város. Több évszázadig teljesen elnéptelenedve állt, mígnem az 1560-as években felfedezték a spanyolok.

A város központi tere figyelemre méltó mérnöki teljesítményt mutat, mivel közvetlenül az Otulum folyóra épült, amelyet egy 50 méter hosszú bolthajtásos kanálissal eltereltek. E köztér köré épült az ún. palota, amely egymáshoz kapcsolódó épületek és templomok együttese: a komplexum hagyományos lépcsőzetes piramis tetején áll, és valamennyit gazdagon díszítették szakrális témájú faragványokkal.

Az épületemlékek közül a Feliratok templomát tartják a legfontosabbnak: itt található Közép-Amerika leghosszabb maja felirata, amely Palenque történetének mintegy 180 évét dokumentálja.
A város fontos istenségeket és királyokat megörökítő faragványokkal is büszkélkedhet.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mitől érdekes a Jura-part?

A gyönyörű brit partszakasz ma Jura-part Természeti Világörökség néven ismert. 150 kilométer hosszan húzódik a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük