Kezdőlap » Látnivalók » Hol van Fort Sumter?

Hol van Fort Sumter?

Fort Sumter erődje az amerikai polgárháború történetének része. Az erődöt 1827-ben Charleston Harbour védelmi rendszere részeként építették. Részben a Nagy-Britanniával folytatott háborúnak köszönhetően fejlődött, amelynek során kiderült, mennyire védtelen a partvidék és annak kikötői a támadásokkal szemben. Az erőd az amerikai polgárháború kitörésének szemtanúja lett.

Az építkezést 1829-ben kezdték el a kikötő bejáratánál található mesterséges sziget létrehozásával, amelyre egy nagy erődöt építettek. Ez 15 méterre emelkedett az apályszint fölé, és 1,5 méter vastag téglafalakkal büszkélkedhetett. A nagyszabású építkezés még akkor sem fejeződött be, amikor 1860 decemberében beköltözött ide az Egyesült Államok hadseregének két százada Armstrong őrnagy vezetésével, mivel egyre feszültebbé vált a politikai helyzet Dél-Karolinában. A szövetségiek az erőd azonnali kiürítését követelték, Ám Armstrong ezt megtagadta. Még mielőtt Lincoln elnök utánpótlást küldhetett volna hajókkal, a szövetségiek tüzet nyitottak az erődre.

Ezek voltak az USA történetének legvéresebb fejezetét megnyitó lövések. Harminchat órán át tartó folyamatos tűzharc után a bentiek megadták magukat. A XIX. század végére az erőd romokban hevert. Néhány évig személyzet nélküli világítótoronyként használták, majd 1898 táján elkezdték újraépítését és helyreállítását, így a két világháborúban ismét a katonaságot szolgálta.

Az Egyesült Államok egyik nemzeti emlékműveként Fort Sumter napjainkban nyitva áll a közönség előtt.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Buckingham-palota

Nemcsak, hogy egyre több magyar költözik ki Londonba a jobb megérhetés reményében, de népszerű úticél …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük