Kezdőlap » Látnivalók » Hol van a Templo Mayor?

Hol van a Templo Mayor?

A Templo Mayor, azaz a Nagy Piramis régészeti lelőhelye Tenochtitlán része: Mexikóváros Plaza de la Constitución nevű terének közvetlen közelében található. A templom maradványait 1978-ban kezdték feltárni, 1987-ben pedig múzeumot építettek a területén a leletek kiállítására és tárolására.

A környék mindig is fontos szerepet játszott Mexikóváros történelmében: a templom azon épületek egyike volt, amelyeket először pillantott meg Hernán Cortés, a spanyol konkvisztádorok vezetője 1519-ben, amikor megérkezett a Tenochtitlán nevű azték városba. Mexikó spanyol meghódítását követően, 1521-ben Cortés és társai a templom nagy részét lerombolták.

Az épületet eredetileg 1390-ben emelték, de hétszer is újjáépítették és tizenegy alkalommal bővítették. Minden bizonnyal ez volt a város legfontosabb épülete: a Coatepec hegyét jelképezi, ahol a legenda szerint az aztékok főistene, a háborúk ura, Huitzilopochtli megszületett. A 60 méter magas, piramis alakú építményt két lépcsősorral alakították ki, amelyek a legfelső szinten álló, két szentélyhez vezetnek. Az egyiket a víz istenének, Tlalocnak, a másikat Huitzilopochtlinak szentelték. A piramist eredetileg díszítő vakolattal burkolták, és sokszínű díszítéssel gazdagították.

A Templo Mayor számos funkciót betöltött. Az aztékok sokféle rítust tartottak itt, például emberáldozatot is bemutattak. Azt olykor önfeláldozás formájában tették, és rituális felajánlásnak tekintették. Ugyanitt került sor a hős harcosok, a magas rangú polgárok több napig is eltartó, szertartásos elhamvasztására.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Útban Jeruzsálem felé

Utunk során elhaladunk Gezer romjai mellett. A város Vespasianus hadjáratai alatt teljesen elpusztult. Az ásatások …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük