Kezdőlap » Látnivalók » Hol van a Santa Prisca templom?

Hol van a Santa Prisca templom?

A Santa Prisca templom Taxco koronájának ékköve: a bájos, ódon város az ezüstbányászatnak köszönheti születését. A meredeken fekvő település a Sierra Madre del Sur-hegylánc nyugati nyúlványához tapad, kanyargó, macskaköves utcácskák szabdalják, mindenütt rusztikus, fehérre meszelt házakat, időtől megsárgult kőépületeket látunk. A város egésze festői látványt nyújt és pazar kilátással büszkélkedhet. Kihagyhatatlan látnivalóinak egyike a Santa Prisca templom.

Az európaiak közül Hernán Cortés spanyol konkvisztádor és követői fedezték fel, majd népesítették be a térséget, ahol ezüstöt kezdtek bányászni. Maga a város a bányászatra épült, de az ezüstlelőhelyek hamarosan kimerültek. Amikor kétszáz évvel később a francia Don José de la Borda fivére után Taxcóba jött, a legenda szerint lova belerúgott egy sziklába, abból letört egy darab, és így láthatóvá vált az ezüst. A hasznot Don José fölözte le, és mélyen vallásos ember révén lévén engedélyt kért egy templom felépítésére. Az építkezés teljes költségét vállalta, viszont az épület arculatának kialakításába nem engedett beleszólást. Hét év alatt meg is valósította ambiciózus elképzelését, amelynek eredménye a ma is látható, pazar belsővel kialakított, mexikói barokk stílusú templom.

A Santa Prisca megépítését az ezüst tette lehetővé, és ilyen módon mindmáig emlékezteti az utókort a város forgandó szerencséjére. Halvány rózsaszín kőburkolata, kilenc oltára és pazar díszítése Mexikó egyik legfigyelemreméltóbb épületévé emeli a templomot.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szomália

Az Indiai- óceán és az Adeni-öböl partján, Afrika északkeleti részén , a Szomáli-félszigeten fekszik. Területének …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük