Kezdőlap » Látnivalók » Hol van a Brooklyn Bridge?

Hol van a Brooklyn Bridge?

A Brooklyn Bridge New York ikonikus építménye, az építészet fejlődésének és vívmányainak bizonyítéka. Manhattan és Brooklyn lakosságának nyomására 1866-ban született meg az a döntés, hogy épüljön híd az East River fölé, összeköttetést teremtve a két város között. Nem sokkal ezután John Roebling mérnököt bízták meg a feladattal, aki 1841-ben feltalálta a sodort drótkábelt, amely meghatározó szerkezeti eleme lett az általa tervezett hidaknak.

Később függőhidak egész sorát álmodta meg: ő tervezte többek között a Cincinnati-Covington hidat, amelyet tiszteletére később John. A. Roebling-függőhídnak kereszteltek át. A Brooklyn Bridge 486 méter hosszú, és 1883. évi átadásakor a világ leghosszabb függőhídja volt. A magasba törő gótikus stílusú kőtornyok miatt, amelyeknek jellegzetese sziluettjét köszönheti, sok évig a nyugati félteke legmagasabb épülete volt. Roebling a szükségesnél hatszor erősebbre tervezte a szerkezetet, amely ennek köszönhetően jól bírja a XX. századi forgalom hatalmas terhelését.

A híd építéstörténetét azonban drámai események jellemezték: röviddel azután, hogy megkapta a megbízást, Roebling elhunyt, így fia, Washington folytatta munkáját, aki légembóliát kapott, miközben mélyen a vízszint alatt dolgozva az alapok kiásását ellenőrizte a speciálisan kialakított kamrában. Félig lebénultan otthonról folytatta a munkálatok ellenőrzését. Sok munkás szenvedett ugyanettől a betegségtől, és számos baleset is történt-összesen 22 halálos áldozata volt az építkezésnek. A híd a város fontos része, mely az évek során az egyik jelképe lett.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük