Kezdőlap » Látnivalók » Hol találjuk Portobelót?

Hol találjuk Portobelót?

1502-ben Kolumbusz Kristóf behajózott egy gyönyörű, természetes, a Karib-tenger panamai oldalán található kikötőhelyre. Kilencven évvel később ez a terület lett Portobelo (neve „szép kikötő”-t jelent), amely a XVIII-XVIII. század folyamán Panama legfontosabb kereskedelmi kikötőinek egyikévé nőtte ki magát.

Portobelót hivatalosan 1597-ben alapították, és II. Fülöp spanyol király tiszteletére San Felipe de Portobelóra keresztelték. Panama északi oldalának meghatározó kikötőjévé lépett elő, és jelentős ezüst- és aranyforgalmat bonyolított.

Kereskedelmének jelentőségét érzékelteti, hogy kialakult az évente megtartott portobelói vásár hagyománya: a kereskedők ekkor harminc-hatvan napig intenzív forgalomra számíthattak, és az alkalomra Spanyolországból akár hetven hajó is befutott a kikötőbe. A vásárt 1738-ig rendezték meg itt, és a hagyománnyal azért hagytak fel, mert a nagy gazdagság vonzotta a kalózokat, így a város állandó, véres összetűzésekbe torkolló támadásoknak volt kitéve.

Henry Morgan angol kalóz 1668-ban indított rajtaütésszerűen támadást a kikötőváros ellen a szárazföldről – gyilkosságokat és erőszakot elkövetve gyakorlatilag kifosztotta. Portobelo épp csak magához tért, amikor 1739-ben Edward Vernon admirális vezetésével elfoglalták a britek. Ez a spanyol kereskedelmi útvonalak módosításához vezetett – ahelyett, hogy flottájukat és gazdaságukat egy-két itteni kikötőre összpontosították volna, a Horn-fok megkerülése mellett döntöttek, ennek következtében Portobelo hanyatlásnak indult.

A kikötő mindmáig megőrizte egykori szépségét. Megannyi történelmi rommal büszkélkedhet, amelyek a város mozgalmas múltjára emlékeztetik az utókort. A Világörökség listájának a része.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük