Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Winchester katedrálisa?

Hol található Winchester katedrálisa?

London előtt Winchester volt Anglia fővárosa. Nagy Alfréd király (871-899) és utóda, I.Edward (899-924) palotát építtetett itt, és ebben a városban őrizték a királyi kincstárat. A nagy tekintélyű winchesteri püspökök különleges befolyással bírtak, és közülük többnek is pazar emlékművet állítottak a katedrálisban, amely napjainkban a város első számú büszkesége. A zömök tornyú épület kívülről már-már jellegtelen, jóllehet az ország leghosszabb templomainak egyike, és belső terét is nemes egyszerűség uralja.

Az első templom a VII. században épült itt, első püspökeinek egyike Szent Swithun (800-862) volt. A szentet eredetileg a kedvenc helyén, a szerény templomkertben hantolták el, de a szerzetesek egy idő után beköltöztették a katedrálisba, hogy méltó helyen láthassák földi maradványait a bevételt hozó zarándokok. 1079-ben az új normann püspök új templom építésébe fogott, és lebontatta a régit. A keleti traktust a XIII. században ingoványos területre építették, ezért rengeteg cölöpre volt szükség.

Az épület többi részét, így a Pazar főhajót és a kórust is átépítették a XIV. században. A nyugati traktus helyreállítását mintegy huszonöt évre leállították az 1349. évi pestisjárvány után. II. Rufus Vilmos király (1087-1100) a karzat egyszerű márványlapja alatt nyugszik. Nagy Kanut (995-1035) és más királyok földi maradványait is itt helyezték el. A Mária-kápolna előtti kis búvárszobor William Walkert (1869-1918) ábrázolja, aki az 1900-as évek elején hősiesen megmentette az összedőléstől a keleti traktust, amikor a cölöpök meggyengültek. Hat évig dolgozott koromsötétben a fekete vízben, és egymaga építette meg a katedrális új alapját.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük