Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Tikkal?

Hol található Tikkal?

Tikkal nem más, mint a maják lenyűgöző szépségű szertartási központja. A templompiramisoknak csak a csúcsa magaslik az őket körülvevő sűrű trópusi erdő lombszintje fölé. Tikkal Pazar városa egykor a fejlett művészetéről, építészetéről, írásáról, naptáráról, csillagászati ismereteiről ismert maja kultúra egyik legjelentősebb központja volt. Ez a civilizáció a mai Mexikó, Guatemala és Belize területén terült el, fénykorát a térség úgynevezett klasszikus időszakában, kb. 250-900 között élte.

Tikkal fontos rituális központ volt, amely köré számos kisebb település épült, és a vidék politikai szempontból is meghatározó városa lehetett. Rituális jelentőségét Kr.e. 300 és Kr.u. 100 között alapozta meg, amikor számos piramisa és temploma épült. Fénykora 600 és 800 közé tehető, e korszak magába sűrítette a maják klasszikus korszakának nagyszerű teljesítményeit.

A párás levegőjű déli alföld legfontosabb központjává lépett elő, gazdag uralkodó osztály és virágzó művészeti élet jellemezte, a szakrális központban emelt, gondosan megtervezett és elrendezett épületegyüttesek maradványai pedig napjainkban is láthatók. Tágas közterek terülnek el a gyönyörű paloták, templomok, óriási piramisok között, valamennyit rámpák, kövezett utak és lépcsősorok kötik össze egymással. Öt nagy piramis helyezkedik el a területén, közülük néhányat templomok koronáznak.

Az 1950-es években alakították ki a Tikkal Nemzeti Parkot, amely 1979-ben felkerült az UNESCO Világörökségek listájára. A közelben, Bikaltól 20 kilométerre, északra egy kisebb maja város, Uaxactín romjai találhatók.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Mi St. Louis jelképe?

A Gateway Arch a Jefferson Nemzeti Emlékpark része, a Mississippi folyó partján, St. Louis városában, …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük