Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Robert Louis Stevenson sírja?

Hol található Robert Louis Stevenson sírja?

Robert Louis Stevenson (1850-1894), A kincses sziget, az Emberrablók, valamint a Dr, Jekyll és Mr. Hyde különös esete szerzője, az egyik legnagyobb skót író volt. Szenvedéllyel beszélt szülőföldjéről, de legalább ennyire kötődött a földgolyó másik felén levő – végső – otthonához is. Szamoán található sírja illő tisztelgés nagysága előtt. Stevenson utoljára 1888-ban hagyta el Angliát: melegebb éghajlatra volt szüksége, hogy törékeny egészségét kezelni tudja.

Feleségével Upolun, a Szamoa-szigetek második legnagyobb szigetén telepedett le. Közösen építették fel a nagy házat, melyet Vailimának („öt víz”) neveztek el. Az író otthonról is hozott emlékeket, – egy Viktória királynő által adományozott asztalterítőt, egy cukortartót, amely Sir Walter Scotté volt – de az új környezet iránt is élénken érdeklődött. Későbbi műveiben, például a The Ebb-tide című írásában élesen bírálta a Csendes-óceán déli részén végbemenő európai gyarmatosítást annak pusztító hatásai miatt.

A szamoaiak is nagyon megkedvelték tusitalájukat; nagy mesemondójukat. Amikor 1894 decemberében hirtelen elhunyt, lakóházától sírjához vitték, a Vaea hegye csúcsának közelébe. Később megépítették a „Szerető szívek útját”, nagyban megkönnyítve ezzel a sír megközelítését. A sír maga festői környezetben található, ahonnan a Csendes-óceánra és Stevenson korábbi otthonára is kilátás nyílik. A kőtáblára egyik verséből származó idézetet véstek. Felesége, Fanny, szintén itt van eltemetve. Férje halála után élete utolsó éveit az Egyesült Államokban töltötte, de az 1914-ben bekövetkezett halála után hamvait Upolura szállították.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük