Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Mount Rushmore?

Hol található Mount Rushmore?

Mount Rushmore az Egyesült Államok legnagyobb és leghíresebb faragott emlékműve, mely a négy legjelesebb amerikai elnöknek állít emléket. George Washington (1732-1799), Thomas Jefferson (1743-1826), Abraham Lincoln (1858-1919) 18 méter magas fejszobrát gránitból faragták ki, egy hegy délkeleti oldalában; a gyönyörű dél-dakotai Black Hillsre néznek. A műemlék ötlete Doane Robinson helyi történészé, aki elsősorban a térség turistaforgalmát szerette volna fellendíteni vele: számítása bevált, így ma már több mint két millióan jönnek ide évente. Miután a kongresszus jóváhagyta az ötletet, Gutzon Borglum szobrász megkereste a megfelelő helyet. Főleg imponáló magassága és kiváló minőségű gránitja miatt döntött a Mount Rushmore mellett.

A munkát 1927-ben mintegy 400 szobrász kezdte el, miután kirobbantottak a hegyből kétmillió tonnányi követ, és 1941-ig folytatták, amikor is Borglum váratlanul elhunyt. Ekkorra elkészült mind a négy fej, de a pénzforrások kiapadtak, a munkát pedig félbehagyták. Borglum eredeti elképzelése szerint az elnököket deréktól felfelé ábrázolták volna. Ellentmondásos a hely kiválasztása: a dakota indiánok szentként tisztelték a hegyet.

Az Egyesült Államok rekvirálta a területet, felrúgva az 1868. évi Fort Larami-szerződést: ez a Missouritól nyugatra eső terület akkori nevén „Nagy Sziú Rezervátumnak” nyilvánította, amelynek határait az indiánok hozzájárulása nélkül nem lépheti át egyetlen fehér ember sem. Az őslakosok ezt, majd azt is vérlázítónak találták, hogy az amerikai elnökök szobrát faragták ki a hegyből.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Drezda

Az egymást követő száz uralkodók nagy becsben tartották udvartartásuk székhelyét, igyekezvén minél pompásabbá varázsolni a …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük