Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Chichén Itzá?

Hol található Chichén Itzá?

Chichén Itzá a mexikói Yucatán-félsziget leghíresebb maja települése. Nevének jelentése: “Az Itzá kútjának forrása”. Vallási, politikai, katonai és kereskedelmi központ lehetett, amely fénykorában mintegy harmincötezer fős lakosságot számlált. Első telepesei 550 környékén érkezhettek ide, valószínűleg azért, mert a terület barlangjai és víznyelői révén könnyen vízhez jutottak. Később minden bizonnyal a toltékok támadása miatt néptelenedett el.

A környék 1000 táján még egyszer benépesült, majd a XIII. században újra hanyatlásnak indult, aminek ezúttal éhínség vagy polgárháború lehetett az oka. 1531-ben rövid időre a Francisco de Montejo konkvisztádor által vezetett spanyolok lakták. Montejo a régió spanyol központjává szerette volna tenni a települést, de végül a helybeliek lázadása miatt embereivel együtt menekülni kényszerült.

A hatalmas együttes jó állapotban fennmaradt kőépületeiről híres. Ezek közé tartozik a Várkastély és a Harcosok templomának lépcsős piramisai. További jellegzetes részei a Nagypiacnak nevezett tágas főtér, a Nagy labdapálya – amelynek kőgyűrűit ősi labdajátékokhoz használták – , a spanyolok által tévesen Apáca-kolostornak nevezett kormányzati székhely, valamint egy 22,5 méter magas obszervatórium, a Caracol, amely jellegzetes, központi kupolájáról és csigalépcsőjéről kapta a nevét.

Utóbbiról úgy vélik, csillagvizsgálóként működött, és a maják az ég térképének elkészítése mellett előrejelzésekhez, például a vetés és bizonyos szertartások legalkalmasabb időpontjának a megállapításához használták.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Visegrádi Fellegvár

A fellegvárat menedékvárként emelték, ami Mátyás korában élte virágkorát, ezt követően a törököknek esett áldozatául. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük