Kezdőlap » Látnivalók » Hol található Che Guevara emlékműve?

Hol található Che Guevara emlékműve?

A Kuba ikonikus forradalmára, Ernesto „Che” Guevara tiszteletére állított, José Delarra által alkotott, hatalmas, bronz emlékmű uralja környezetének látványát. A múzeumban kiállítás és emléktábla őrzi Che és elvtársai emlékét. A „Che városa”-ként emlegetett Santa Clara a létesítmény megnyitása óta a turisták és Che fanatikus híveinek zarándokhelyévé lépett elő.

Che 1928-ban született egy tehetős argentin családban. Fiatal orvosként elsősorban a lepra gyógyítása érdekelte, de vonzotta a politika is. Elhagyta Argentínát, és csatlakozott a kubai gerillákhoz, akiknek célja Kuba jobboldali diktátora, Fulgencio Batista hatalmának a megdöntése volt. Che Fidel Castro mellett harcolt, és hamarosan kinevezték a lázadó hadsereg élére. 1958-ban csapata megnyerte a sorsdöntő Santa Clara-i csatát. Az emlékmű közelében állnak azok a vasúti kocsik, amelyeket Che a hadművelet során és az azt követő hetekben használt, amikor a tartomány parancsnoka volt.

Miután Fidel Castro Kuba elnöke lett, Che Guevarát miniszterré nevezte ki, de ő 1965-ben Kongóba ment, ahol egy sikertelen hadjáratban vett részt. A következő évben Bolíviában az ottani elnök megbuktatására készülő Che-t elfogták, majd a CIA és egy bolíviai katonai egység kivégezte.

Földi maradványait 1997-ben juttatták vissza Kubába, és a Santa Clara-i emlékműben helyezték örök nyugalomra. Delarra nagyszabású szobra egy emberfeletti fizikummal és erővel rendelkező férfit ábrázol, ám Che Guevara a valóságban súlyos asztmabeteg volt. A 25 méter magas szobor jelképesen jeleníti meg azt a hatalmat és erőt, mellyel Che Guevara Kubát támogatta.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szent Péter bazilika

A reneszánsz és barokk idők leglenyűgözőbb épülete elérhető közelségben található, akár autóval vagy busszal is. …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük