Kezdőlap » Látnivalók » Hol található a Szobrok völgye?

Hol található a Szobrok völgye?

A kolumbiai Magdalena folyó gazdag, zöldellő völgye büszkélkedhet Dél-Amerika leggazdagabb prekolumbián szobrászati örökségével. A környék bővelkedik természeti szépségekben, történelme pedig több ezer évet ölel fel, és eme időszak nagy része mindmáig rejtély számunkra.

A térségben megannyi temetkezési dombot, faragott megalitot, szakrális célú szobrot találtak. Utóbbiak szenvtelenül tekintenek a távolba a zöld növénytakaró fölött: arckifejezésük egyszerre lenyűgöző és zavarba ejtő. A legfontosabb lelőhelyek a folyóvölgyben találhatók, San Augustín kisvárosa környékén, amely napjainkba a Parque Arquelógico de San Augustín nevű, 500 négyzetkilométer alapterületű régészeti park része.

Az ásatásokat az 1930-as években kezdték el a térségben, és mivel napjainkig több mint 500 szobrot, dolment, síremléket tártak fel, valószínűsíthető, hogy további értékes leletanyagot rejt még a föld. A sírok két kategóriába sorolhatók: a korai civilizációban fontos szerepeket betöltő személyiségekéire, illetve az egyszerű földi halandókéra. Az előbbiek nyugvóhelyéül szolgáló sírhalmokat őrző méretes, indulatokról árulkodó faragványok többsége antropomorf ábrázolás, illetve állatszobor. A közemberek sírjait szerény hajlékaik alatt ásták meg. Az ásatások során előkerült kisebb tárgyi emlékeken látszik a színezés nyoma: palettájukat a vörös és a sárga árnyalatai uralták.

A Magdalena folyó völgyének egész területe felbecsülhetetlen kulturális és történelmi értéket képvisel. A térség sokáig volt lakott, az előkerült sírok és szobrok e korai civilizációk evolúcióját dokumentálják számunkra.

Kapcsolódó címkék...

Kapcsolódó címkék...

About Schmidt Dorina

A győri Széchenyi István Egyetemen végeztem. Imádok utazni, írni és borzasztóan sokat olvasni! :)

Ezt mindenképpen olvasd el!

Károlyi-kert

Budapesten a Károlyi-kert az V. kerületben, a mai Károlyi Mihály u., a Ferenczy Istvánt u., …

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük